Анатоли Илиев откри София Индипендънт Филм Фестивал

| Sofia2018 Info Team

Анатоли Илиев бе сред официалните гости на Откриването на осмото издание на София Индипендънт Филм Фестивал. Организационният секретар на София2018 и член на Управителния борд на ACES EUROPE поздрави присъстващите, като изтъкна ролята на спорта в ежедневието на хората и силно експресивният начин, по който филмовото изкуство пресъздава желанието и стремежа за активен начин на живот. София – Европейска столица на спорта подпомага Фестивала, в чиято програма за първи път е включен и панел със спортни филми. Те са 19 от над 90-те, които ще могат да видят зрителите по време на форума до 5 ноември.

 

Жана Караиванова – създател и директор на Фестивала, изтъкна че за първи път ще има конкурс в три категории – игрално, документално и късометражно кино. Заглавията ще оценява 7-членно международно жури с председател Лорън Хамъндс от програмния екип на престижния „Трайбека филм фестивал“, Ню Йорк. Ще бъдат връчени награди за най-добър игрален и документален независим филм и за най-добър български късометражен филм.

Сред 10-те филма от цял свят в игралния конкурс са „И после светлина“ на Константин Божанов, продуцираният от Мартин Скорсезе „Място има за всички“, с награда за сценарий от „Трайбека“, и „Аляска в рокля“, с номинация за режисура от Нюйоркските награди „Готъм“. В документалния конкурс са седем забележителни филма, с признание от престижни кинофоруми, между които „Ад на земята: възходът на ИДИЛ“ – най-новият филм на номинирания за „Оскар“ Себастиан Юнгер.

 

За втора година „Со Индипендънт“ и „Ню Бояна филм студиос“ ще дадат възможност на игрални български проекти в развитие да участват в конкурса за наградата „Дани Лернер“ – 50 000 евро в услуги и 5000 евро в брой при започване на снимки.

Фестивалът включва още извънконкурсна програма в рамките на „София Спорт филм фестивал“ и нискобюджетно и експериментално кино от цял свят. Голяма част от филмите ще бъдат представени от своите режисьори и продуценти.

 

Филмът „Лъки“ на режисьора Джон Каръл Линч – последният филм на култовия актьор Хари Дийн Стантън, който ни напусна на 15 септември, откри осмото издание на „София Индипендънт Филм фестивал“ („Со Индипендънт“). Повече информация и пълна програма можете да намерите на http://soindependentfilmfest.com.