Андрей Гридин пробяга 220 километра в тест за „Софийски манастири“

| Sofia2018 Info Team

Ултрамаратонецът Андрей Гридин се справи успешно с поредното тежко предизвикателство, на което се подложи. Опитният атлет, който беше в олимпийската делегация на България като ски-бегач на Игрите в Сочи 2014, е първият, който тества 220-километровия маршрут по трасето на тредневния ултрамаратон и планинско колоездене „Софийски манастири“, представляващо пълна обиколка на Софийското поле. Пробегът се огранизира вече трета година от София – Европейска столица на спорта и Сдружение „Маратон“.

 

Гридин демонстрационно пробяга дългия маршрут в рамките на два дни – 10 и 11 август. Той измина „с тренировъчно темпо“ малко над 220 км през Люлин планина, Витоша, Плана планина, Лозенска планина, Средна гора и Стара планина, със старт-финал на Бонсови поляни в Люлин. Началото беше дадено в петък сутрин, като за целия ден Гридин пробяга 111,1 км за 13 часа и 24 минути. Пренощува, след което в събота сутрин продължи по маршрута, изминавайки още 119,2 км. През втория ден Гридин бяга 15 часа и 39 минути. Така за общо около 39 часа ултрамаратонецът успя да пробяга 220 км!

 

Движението му по маршрута на „Софийски манастири“ беше проследено онлайн във „Фейсбук“, където бяха публикувани снимки и информация от всеки от подкрепителните пунктове.

 

„Доволен съм, беше супер. В полето обаче беше голяма жега. Повече се къпах във водата, отколкото да я пия. Търсех как да се разхлаждам. Жегата много ме мореше. Краката ме слушаха. Все пак бягах с тренировъчно темпо,“ каза Гридин, който бяга над 10 километра с челник, осветявайки пътя пред себе си.

 

„Ходете на море, въобще не ви трябват такива дълги разходки,“ заяви още с усмивка Гридин.

 

220-километровото трасе на „Софийски манастири“ преминава покрай 25 манастира, разположени в полите на планините около София, включително Клисурски, Огняновски, Лозенски, Драгалевски, Елешнишки.

 

Ултрамаратонът беше учреден преди три години от Сдружение „Маратон“ със съдействието на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Столична община. Съорганизаторите постепенно приобщаваха по трасето нови и нови манастири, като първата година състезанието бе в един етап, миналата есен – в два, и сега – в третата си година – ще бъде в три етапа. Общата им дължина вече е близо 220 км. Състезанието е насрочено за 14, 15 и 16 септември във връзка с празника на София.