БФМП: „Без подкрепата на Столична община и лично на г-жа Фандъкова Световната купа по модерен петобой бе невъзможна“

| Sofia2018 Info Team

Най-добрите на планетата пристигат тази седмица в София

Най-добрите на планетата в модерния петобой пристигат тази седмица в България. От 23 до 27 май София ще бъде домакин на турнира за Световната купа за мъже и жени. Състезанието е от особена важност, тъй като е четвърто в програмата за годината и ще определи участниците във финалите през юни в Астана (Каз). Наред с това, турнирът в българската столица ще е една от последните класни проверки преди Европейското първенство, което предстои през юли в Шекешфехервар (Унг).

Олимпийски и световни шампиони и медалисти, общо 83 мъже и 66 жени от 27 държави

Състезанията у нас са част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“ и в тях ще участва световният елит в модерния петобой. В България пристигат олимпийската шампионка от Рио 2016 австралийката Клоуи Еспозито, в стартовите листа са записани десетки световни и европейски шампиони и медалисти – Кирил Беляков (Рус), Елоди Клювел (Фр) – олимпийска вицешампионка от Рио 2018 и др. Поради контузия в последния момент отпадна олимпийският шампион от Рио2016 Александър Лесун, но той е заменен от друг силен руснак – Олег Наумов. Общо участниците в София ще бъдат 83 мъже и 66 жени, представители на 27 държави. Водещите нации в модерния петобой ще участват с пълни отбори. Ето и пълната програма на Световната купа София 2018:

22.05.2018 г. – тест на конете и Откриване от 20 ч.
23.05.2018 г. – квалификация жени (без конен спорт)
24.05.2018 г. – квалификация мъже (без конен спорт)
25.05.2018 г. – финал жени
26.05.2018 г. – финал мъже
27.05.2018 г. – щафета микс (един мъж и една жена)

Плуването ще се състои на комплекс “Диана”, фехтовката – в хандбалната зала на НСА, а ездата и комбинираната дисциплина от бягане и стрелба е на тревния плац при централния вход на НСА “Васил Левски”. Най-интересното в дните с финали ще бъде между 14 и 18 ч. на базата на НСА, веднага след това са награждаванията и последния ден – закриването.

Благодарности към градската управа

„Искам да изкажа специални благодарности на Столична община и лично на г-жа Фандъкова. Без тяхната подкрепа нямаше как да се справим с организацията на тези толкова разнообразни и престижни състезания,“ това заяви на Пресконференция днес президентът на БФ модерен петобой Андрей Кузманов, който връчи специален плакет и грамота на присъстващия на срещата с медиите Анатоли Илиев, общински съветник и организационен скретар на София – Европейска столица на спорта.

„София тази седмица е домакин на много престижно събитие, част от поредицата домакинства на големи световни състезания през годината у нас. Столична община ще продължи да подкрепя всячески спорта, тъй като след спечелването на титлата Европейска столица на спорта, той се превърна в траен приоритет в дейността на градската управа,“ каза Илиев. На срещата с медиите присъства и Камелия Алекснадрова – генерален секретар на БФМП, която даде повече подробности за организацията на Световната купа и за предстоящото през юни в Пазардзжик домакинство на квалификациите за насрочените през есента Младежки олимпийски игри в Буенос Айрес.

София е последен кръг преди финала в Казахстан

Ето и пълната програма на турнирите за Световната купа през 2018 г.
СК 1 – Кайро (Ег) 27 февруари – 4 март
СК 2 – Лос Анжелис (САЩ) 24 март – 01 април
СК 3 – Кешкемет (Унг) 03-07 май
СК 4 – София (Бъл) 23-27 май
СК Финал – Астана (Каз) 21-24 юни

Видни гости пристигат за стартовете в София

За престижните стартове в София пристигат президентът на Международната федерация по модерен петобой (UIPM) доктор Клаус Шорман, генералния секретар г-жа Шайни Фанг и други видни гости, сред които над 20 членове на Борда на UIPM, както и президенти на континентални федерации и на национални федерации. Изготвени са официални покани до председателя на Народното събрание, президента на Република България, министър-председателя, председателя на БОК, кмета на София и министъра на младежта и спорта.

Българите ще защитават престижа си на шести в света

През 2017 г. Българските състезатели записаха забележителни успехи в международните състезания. Нашата щафета се класира на 6-о място на Световното първенство за мъже. Предстоящият в София четвърти кръг за Световната купа е още един шанс на българите да покажат потенциала си, при това пред родна публика. Повечето от националните състезатели са млади, още в младежка и юношеска възраст, но изключително амбициозни. Това състезание ще им помогне да натрупат опит и да се срещнат със световния елит в модерния петобой. Страната ни ще участва с 10 юноши и 4 девойки. Най-големи надежди се възлагат на Тодор Михалев и Йордан Гюров, Михалев миналата година донесе на България шесто място на Световно първенство и 4 на Европейско. Малшанс с контузия в последния момент пречи на Явор Пешалевски да стартира в София.

България и БФМП – отличен домакин в последните 10 години

За пореден път Българската федерация по модерен петобой (БФМП) приема турнир от най-висока класа на планетата. В последните години няма сезон, през който страната ни да не е била домакин на проява от елитен ранг в този спорт:

2019 Световно първенство U19 и U17
2018 Световна купа за мъже и жени
2018 Квалификация за младежки олимпийски игри в Пазарджик
2017 Европейско първенство за младежи до 17 г.
2016 Конгрес на Европейската конфедерация
2016 Европейско първенство за мъже и жени
2015 Европейско първенство за младежи
2014 Конгрес на Международната федерация по модерен петобой
2012 Европейско първенство за мъже и жени
2012 Европейско първенство младежи до 19 г.
2011 Световно първенство по Биатъл
2010 Европейско първенство до 19 г. и до 17 г.
2009 Европейско първенство за младежи
2008 Световно първенство до 19 г.

През годините БФМП се е доказала като перфектен домакин на елитни състезания по модерен петобой. Организацията на самите състезания, спортните обекти и настаняването са били на високо ниво, а оценките от техническите делегати и на Международната федерация (UIPM) са били винаги отлични. Традиционно отлични оценки заслужава страната ни за предоставени за жребия коне, които по всеобщо мнение са най-добри в България.

Пет спорта с непредвидим комбиниран финал правят петобоя невероятно атрактивен

Като изключително интересна и атрактивна комбинация от спортове, модерният петобой съществува още от древните олимпийски игри, както и в съвременните олимпиади. Той включва състезания по плуване, фехтовка, конен спорт, стрелба и бягане. В древните олимпийски игри петобоецът е бил на особена почит и е номиниран за „Атлет на атлетите“, защото петобоят включва 5 различни предизвикателства и изгражда съвършения атлет. В днешно време последните две дисциплини – стрелба и бягане – отскоро са комбинирани по подобие на биатлона, което прави състезанията още по-интересни и непредвидими до самия край.

Ето на какви дисциплини се състезават петобойците за СК:

Плуване – 200 м свободен стил
Фехтовка – шпага всеки срещу всеки
Конен спорт – прескачане на препятствия с коне по жребий
Бягане със стрелба комбинирано – 4 х 800 м с четири стрелби

Пресинфо София – Европейска столица на спорта