Дончо Барбалов откри турнира Никон Оупън с участието на 1000 каратеки от 22 държави

| Sofia2018 Info Team

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов откри големия международен турнир Никон Оупън, събрал в зала Асикс Арена близо 1000 каратеки от 22 държави и 80 клуба. Състезанията се организират за седми пореден път от СК Никон, БНФК и София – Европейска столица на спорта. Поради големия интерес турнирът се премести от миналата година в по-голяма зала, но и тя вече се оказва тясна за многото фенове на бойните изкуства.

„Приветствам ви с добре дошли в София и ви пожелавам много успехи. Поздравявам ви и с факта, че карате вече е олимпийски спорт и  на Игрите в Токио следващата година ще бъдат излъчени първите в историята олимпийски шампиони. Столична община и София – европейска столица на спорта покрепят организацията на подобни турнири, защото така се предоставят повече възможности за активен и здравословен начин на живот,“ заяви Дончо Барбалов, преди да открие турнира.

Присътващите бяха поздравени и от Никола Цанев, председател на СК Никон, който обяви, че надпреварата тук е възможност за нови срещи и приятелства за младите каратеки. Сред официалните лица бе и Асен Блатечки. Актьорът, който  в юношеските си години е бил един от първите родни шампиони по карате, също пожела успех на участниците, след което дълго бе търсен в залата за автографи и селфита.

Още в първия ден се видя, че многото световни и европейски звезди сред участниците отново правят този турнир най-голямата и класна надпревара по карате у нас. Зрителите аплодираха уменията на асове от  водещи национални школи като Франция, Италия, Германия и Украйна, както и всички съседни наши държави. Същевременно участниците от от по-далечните дестинации – Азербайджан, Алжир, Ботсвана и Непал, внасят допълнителен колорит и превръщат тазгодишния турнир в едно мини Световно първенство.

Двудневната надпревара е във всички възрастови групи, като днес ще бъдат определени шампионите за младежи, жени, мъже и ветерани, а утре децата ще играят в три дисциплини – макевара, ката и кумите.

Турнирът е част от инициатива София- Европейска столица на спорта и целта му е да бъде празник за младите в един от най-популярните напоследък сред подрастващите спортове. Възрастовите групи започват от 8-годишните и достигат до ветераните над 40 години.

Карате получи наскоро олимпийско признание и ще бъде един от петте нови спорта в програмата на Игрите в Токио следващото лято.

Всички резултати и призьорите от турнира можете да намерите на: sportdata.org.