Ето кои са супергероите в Обиколката на Витоша 2018

| Sofia2018 Info Team

Супергероите в тазгодишното издание на Обиколката на Витоша, част от инициатива София – Европейска столица на спорта са Камен Тончев и Боряна Николчева. Те станаха шампиони в дуатлона на 200 км – комбинация от 100 км колоездене и 100 км бягане в рамките на два дни. В събота те обиколиха Витоша с велосипеди, а днес сториха това и пеша.

 

Камен завърши дуатлона за 15.41:04 ч., като с времето му с колелото е 5.29:13 ч., а на бягането фиксира 10.11:51 ч. Втори финишира Кристиян Кирилов (16.14:45 ч.), а трети е Иван Геров със 17.26:41 ч.

 

При жените резултатът на Боряна Николчева е 21.27:03 ч., което е с удивителните час и петнайсет минути по-бързо от миналогодишния рекорд. Само с велосипеда Боряна завърши 100-те км за 8.32:19 ч., а в бягането даде „гросмайсторските“ 12.54:44 ч. Среброто бе за шампионката от миналото лято Виктория Данова 22.20:17 ч., а Гергана Петрова за втори пореден път е с бронз (22.37:49 ч.)

 

По-рано през деня нови два силни рекорда бяха записани в Обиколката на Витоша и при бегачите. Шампионите Александър Спасов и Мария Николова подобриха върховите постижения от миналата година с впечатляващи разлики. На финала Спасов си осигури победата с време 8.12:06 ч., което уникален рекорд – с над половин час по-добър от постижението на миналогодишния шампион Андрей Гридин. При жените Мария Николова защити титлата си от миналата година и спечели за четвърти път при осмия си пореден старт в Обиколката. С 9.37:44 ч. тя подобри с близо 12 минути миналогодишния си рекорд на състезанието, а преди нея сега финишираха само 9 мъже.

 

Призьорите бяха наградени от Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – Европейска столица на спорта“, Николай Николов – общински съветник и член на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община, Кънчо Кънев – зам.кмет на район Витоша, Владимир Гълъбов – старши мениджър Комуникации в „Софийска вода“, Анна Пенчева и Даниел Дуков от организаторите и др.

 

Вчера Александър Алексиев и Ивета Алексиева станаха шампиони при колоездачите в тазгодишната Обиколка на Витоша, едно от най-популярните и мащабни спортни събития на Балканите, съобщава www.sofia2018.bg. 35-ото издание на проявата известна още като Витоша 100 събра на старт 1708 велосипедисти. Сред тях бе и председателят на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ Елен Герджиков. В дебютния си старт шефът на столичните общинари не се предаде и въпреки повредата в неговия велосипед успя да завърши 100-те километра с колело назаем за 12.48:50 ч.

 

Това лято сред участниците в 35-ото издание на Обиколката има представители на 24 държави, като чужденците са над 50. Общо над 2668 са стартиралите във всички изпитания. Още миналата година трасето бе леко удължено с няколко километра, за да може да се доближи максимално до 100-те км. Отново по маршрута бяха изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта.

 

И тази година Обиколката на Витоша е част от „София2018 – Европейска столица на спорта“ и едно от най-важните събития в календара на инициативата. Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот, добрите практики, програми и събития с акцент върху масовия спорт, спортът близо до дома и върху значението на физическата активност като приоритет в живота на хората от различни общности, възрасти и социални слоеве.

 

Проявата е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците бяха приканени да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. „Софийска вода“ пък осигури душове за участнвиците в зоната на старт/финала.

 

–––––––––

Още много информация и пълни резултати ще намерите в сайта на Витоша100 на следния линк: https://racetimingbg.com/live-results/#0_68F358

 

София2018

 

–––––

Още много инфо, видео и снимки ще намерите във Facebook страницата Sofia 2018 – Европейска столица на спорта. Още много информация ще намерите в сайта на Витоша100 на следния линк: http://vitosha100km.bg/