Йорданка Фандъкова: „Българските шампиони и медалисти спомогнаха София да бъде с титлата „Европейска столица на спорта“

| Sofia2018 Info Team

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе специален гост на церемонията по обявяването на „Спортист на годината“. Бляскавото тържество в зала Асикс Арена бе посветено на олимпийската идея за хармония и приемствеността между младите и техните ментори в спорта събра олимпийските легенди на България и нейните млади таланти в очакване на предстоящите игри „Токио 2020“.

 

Г-жа Фандъкова връчи приза за Спортист № 1 с увреждания за 2019 г., който тази година заслужи световният шампион на 1 500 м Християн Стоянов с 940 т. „Обещавам да се трудя все по-усърдно, за да може това да не е последният път, в който ме виждате тук и да продължавам да ви радвам.“ – обеща Християн, приемайки статуетка. В краткото си приветствие Йорданка Фандъкова поздрави призьорите в Анкетата и благодари на големите български шампиони и медалисти, които със своята подкрепа и пример са увлекли хиляди за спорта и са направили така, че София да получи за постоянно титлата „Европейска столица на спорта“.

 

Примата на световната атлетика и председател на БОК Стефка Костадинова короняса биатлониста Владимир Илиев за „Спортист № 1 на България за 2019 г.“ Със 1126 точки първи в анкетата на журналистите е завоювалият второ място на  световното първенство по биатлон в Йостерсунд Владимир Илиев. Въпреки че спортистът не е в България, поради участието си в Световната купа по биатлон. Владо благодари за оказаната чест и пожела на всички весели празници със специално включване от Гран Борнан. Почетната статуетка бе връчена от г-жа Стефка Костадинова на Екатерина Дафовска, председател на българската федерацията по биатлон и единствената наша състезателка със златен медал от зимни олимпийски игри.

 

Ивет Лалова се класира на второ място в анкетата на спортните журналисти с 907 т. Статуетката ѝ връчи олимпийската шампионка Тереза Маринова. Невероятната Ивет Лалова стана и първият „Спортист на публиката“, нареждайки се начело в класацията на феновете. Младите надежди на българския спорт – талантливите Ая Митева, Светла Згурова и Йоана Илиева обявиха наградата и изненадаха Ивет. Ая Митева спечели първия медал в историята на конния спорт в България, Светла Згурова се превърна в първата българска световна шампионка по модерен петобой, а Йоана Илиева  стана носителка на световната купа по фехтовка за състезатели до 20 г.

 

Първата в историята на наградите статуетка „Награда на публиката“ Ивет Лалова получи от управителя на „Еврофутбол“ – г-н Николаос Арсенопулос. 

 

Почетното трето място зае Златната ракета на българския тенис Григор Димитров с 839 т. Наградата прие неговият мениджър Георги Стоименов.

 

Младата ни звезда във вдигането на тежести Божидар Андреев зае четвърто място в класацията със 723 т. Европейският шампион прие статуетката си от олимпийскя шампион от Барселона през 1992 г. – щангистът Иван Иванов.

 

На пето място със 702 т. застана миналогодишната носителка на титлата „Спортист на годината“ – кралицата на борбата Тайбе Юсеин. Нейната награда връчи двукратният олимпийски шампион по борба Армен Назрян.

 

Шести се класира най-добрият български алпиец Алберт Попов с 410 т. За съжаление скиорът нямаше възможност да присъства на церемонията, тъй като се готви за предстоящо състезание и наградата прие майка му Мартина Попова.

 

Седмо и осмо място бяха отредени за бокса. Със съответно 357 и 329 точки се класираха „Лъвското сърце“ Радослав Панталеев и претендентът за световната титла по бокс в тежката категория – Кубрат Пулев. Техните награди бяха връчени от легендарните олимпийски шампиони Георги Костадинов и Таню Киряков.

 

Деветото място бе присъдено на златната европейска медалистка по самбо Мария Оряшкова – 231 т., която получи статуетката от единствената наша олимпийска шампионка по плуване Таня Богомилова.

 

Десетката допълни художествената гимнастичка Боряна Калейн. Едва 19-годишната грация завоюва участие в Олимпиадата в Токио догодина и 225 точки в анкетата. Тя прие наградата си от олимпийската шампионка в биатлона Екатерина Дафовска.

 

Националният ансамбъл по художествена гимнастика спечели първо място в категорията Отбор на годината с 1 020 точки. „Златните момичетата“ приеха награда от министър Кралев.

 

36-ата анкета на в. „Труд“ за треньор на годината излъчи на първо място Весела Димитрова, треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика със 117 т. Архитектът на съчетанията на националния ни ансамбъл получи картина на Вежди Рашидов от министър Кралев.

 

Със спиращи дъха аранжименти и модерен „прочит“ на българската етно класика се отличи тазгодишното музикално оформление на наградите. В симбиоза между футуристично електронно звучене и класически роден фолклор на сцената си партнираха DJ Иван Шопов, дамската фолклорна формация „Авигея“, хорът „Космически гласове от България“, една от най-талантливите български цигуларки Зорница Иларионова и чаровната пианистка Мария Каракушева.