Йорданка Фандъкова отличи легендарната Евгения Раданова за подкрепата й на София като евростолица на спорта

| Sofia2018 Info Team

В тържествена обстановка кметът Йорданка Фандъкова отличи днес със специален приз легендарната състезателка Евгения Раданова за безрезервната й подкрепа на София като европейска столица на спорта. Наградата бе връчена в сградата на Столична община в присъствието на много общински съветници, журналисти, гости и др.

„За всички нас е удоволствие и чест, че Евгения Раданова подкрепи София като европейска столица на спорта. Евгения бе с нас още при кандидатстването и след това в продължение на години е сред най-активните, които със своя пример и обаяние промотират с нашата инициатива спорта като алтернатива на съвременните изкушение и като опция за по-добър и здравословен начин на живот. Успехите на града в спорта се дължат на хора като Раданова. Освен легендарен спортист, тя е и обаятелна личност, идол на няколко поколения. Благодарни сме, че Евгения и останалите големи наши шампиони са заедно със София – Европейска столица на спорта, защото така помагат за един от приоритетите на общината: да може да привлича повече хора за каузата на спорта и активния живот. Използвам случая да благодаря на Раданова и да пожелая успех на предстоящото следващата седмица Световно първенство по шорттрек за мъже и жени. Горди сме, че нашия град отново е домакин на подобно мащабно състезание, което ще събере в Арена Армеец най-добрите на планетата в този спорт,“ заяви Фандъкова, преди да връчи на Раданова в знак на благодарност рядко красива ваза от чешки кристал, позлатена с 24-каратово злато.

„Едно голямо благодаря за Евгения Раданова и за всичко което прави в последно време за развитието на спорта в нашия град,“ каза Елен Герджиков, председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

От своя страна носителката на три олимпийски медала благодари за признанието и сподели, че с радост и ентусиазъм се е включила в инициативата. „Всички ние имаме много важна мисия – да запазим жизнена нацията, а спортът е един от начините това да се случи. Имаме много работа, но това ни амбицира да продължим и се радвам, че София запази продължава да е европейска столица на спорта. Така ще можем да запазим инерцията и да надградим поставеното като основа през последните 5 години. Каня всички на Световното в края на следващата седмица, входът е безплатен, а на леда ще могат да се видят най-великите в момента в този спорт,“ каза още Раданова.

След това бяха съобщени още подробности за предстоящото следващия уикенд в София Световно първенство по шорттрек за мъже и жени, което е част от инициатива София – европейска столица на спорта.

10 ОЛИМПИЙСКИ ШАМПИОНИ ПРИСТИГАТ В БЪЛГАРИЯ

Десет златни медалисти от последните две Олимпиади ще бъдат в София за първенството по шорттрек, което ще се състои от 8 до 10 март в зала „Арена Армеец“. Входът за зрители ще бъде свободен.

Голямата звезда при мъжете е многократният олимпийски и световен шампион от Канада Чарлз Хамлин, който ще има сериозна конкуренция в лицето на други няколко първенци на планетата в последните години като Даджинг Ву (Китай), Дае Хеон Хванг (Южна Корея) и голямата надежда на Унгария – Сандор Лиу Шаолин.

При жените надпреварата се очаква да е също толкова оспорвана. В София сили ще премерят 5 световни шампионки от водещите държави в този спорт – Южна Корея и Китай, а срещу тях ще се изправят звездата на Великобритания Елис Кристи и лидерката в световната ранглиста в момента и олимпийска шампионка от ПьонгЧанг 2018 – холандката Сузане Шултинг.

Състезателите със световни титли, които ще се борят за нови отличия, са 15.

В България ще бъдат раздадени 10 комплекта медали – по пет за мъже и за жени.

БЪЛГАРИТЕ НА СВЕТОВНОТО СЛЕДВАЩИЯ УИКЕНД

България ще бъде представена от шест състезатели – Катрин Маноилова, Зорница Пенчева, Анна Якимова, Лилия Джустрова, Димитър Георгиев и Калоян Ангелов. При дамите България ще участва и при щафетите на 3000 метра.

ПРОГРАМАТА НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО:

7 март (четвъртък): 8.00 – 19.00 часа – официални тренировки

8 март (петък): 10.00 часа- квалификации на 1500, 500 и 100 метра (мъже и жени)

9 март (събота): 10.00 часа: серии за разпределение на местата след 20-а на 1500 и 500 метра 13.45 часа: официално откриване 14.00 часа: полуфинали и финали 1500 метра (мъже и жени), четвъртфинали, полуфинали и финали на 500 метра (мъже и жени), полуфинали щафети 3000 метра жени и 5000 метра мъже

10 март (неделя): 10.00 часа: серии за разпределение на местата след 20-о на 1000 метра 14.00 часа: четвъртфинали, полуфинали и финали на 1000 метра за мъже и жени, суперфинали на 3000 метра мъже и жени, финали на щафетите 3000 метра жени и 5000 метра мъже.

ТОВА ЩЕ Е ПЕТИЯТ ШАМПИОНАТ НА ПЛАНЕТАТА ПО ШОРТТРЕК В СОФИЯ

Страната ни бе домакин за първи път през 1999 година, когато пред родна публика Евгения Раданова спечели сребърния медал на 500 м, а щафетата при жените извоюва бронз. През 2003-а на България отново бе гласувано доверие от Международния кънки съюз и прие световното отборно първенство за мъже и жени. Седем години по-късно – през 2010-а, страната ни организира индивидуалния шампионат на планетата за мъже и жени, а през 2016 година – световното първенство за юноши и девойки. Сега отново погледите на всички, които харесват този спорт, ще бъдат вперени в България.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В АРЕНА АРМЕЕЦ

За първи път арена на битките ще е най-голямата спортна зала у нас  „Арена Армеец”. Там вече започна инсталирането на преносимата зимна пързалка, осигурена от Министерството на младежта и спорта и Национална спортна база ЕАД, и използвана миналата година за световното първенство по фигурно пързаляне за юноши и девойки.