Йорданка Фандъкова представи София като съдомакин на волейболния Мондиал 2018

| Sofia2018 Info Team

Кметът на София Йорданка Фандъкова бе сред официалните гости по време на Представянето на българските градове-домакини на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. Шампионатът на планетата ще се състои в България и Италия от 10 до 30 септември. Двете страни ще си партнират отново след 2015 г., когато впечатлиха световната волейболна общественост с блестящата организация на Европейското първенство.

 

„За нас е голяма чест да бъдем съдомакини на подобен световен спортен форум. София заслужи домакинството, благодарение на подкрепата на спортистите на държавата, на хората, ангажирани в тази инициатива. Нашият фокус са децата и младите хора. Тези събития са много зареждащи, в пряка връзка с желанието им да спортуват. Ще организираме още няколко големи събития – Световно първенство по художествена гимнастика, над 20 други състезания, над 120 други събития. Създадохме специална програма за финансиране на клубовете, програма за мини волейбол – насочена към учителите по физическо възпитание и спорт. Мога да кажа, че волейболът е любимият спорт на децата,“ заяви Фандъкова, като изтъкна и факта, че домакинството на Мондиала съвпада със инициативите по проекта „Европейска столица на спорта 2018“.

 

На официалното Представяне в Градската художествена галерия в София днес присъстваха още президентът на Българската федерация по волейбол – г-н Данчо Лазаров, президентът на Европейската конфедерация по волейбол и вицепрезидент на международната федерация – г-н Александър Боричич, министърът на младежта и спорта – г-н Красен Кралев, президентът на Италианската федерация по волейбол – г-н Пиетро Бруно Катанео, вицепрезидентът на БФВолейбол – г-н Любо Ганев, кметът на Русе – г-н Пламен Стоилов, и заместник кметът на Варна – г-н г-н Коста Базитов. Сред специалните гости бяха и редица именити волейболни личности.

 

Начало на церемонията даде президентът на БФВ: „За мен е чест да открия това събитие. Главната заслуга за домакинството има нашият прекрасен отбор, подвигът, който извършват състезателите на игралното поле, техните фенове. Изградената спортна база е също фактор. Нямаше как да успеем без подкрепата на Република България, премиерът Борисов също ни подкрепи в това начинание.“

 

Спортният министър Красен Кралев заяви: „Съдомакинството е най-голямото събитие за нашия спорт. Предизвикателствата са много големи, благодаря на федерацията по волейбол – правителствата на г-н Борисов ни оказаха огромна подкрепа. Предстои да инвестираме в строителство на различни зали, популярността на градовете ще нарастне. Това е важно за цялата страна. Нарастна процентът на трениращите сред подрастващите, те са резерв за националните ни отбори – привличат се потенциални шампиони, инвестиция в здравето и културата на нашите деца. Надявам се за събитието залите да са пълни, децата да посещават мачовете.“

 

Градовете у нас, които ще приемат срещите от най-големия волейболен форум са Варна, Русе и София. Националният отбор на България ще започне участието в група от шест отбора във Варна, където ще домакинства в зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта. Надпреверата в другата група от шест отбора в България ще се състои в „Булстрад Арена“ в Русе. За първи път новопостроената зала в Русе ще приеме състезание от такова високо равнище – Световно първенство, след като бе вече домакин на турнир от Световното Гран при за жени през миналото лято.

 

Отборите участници са 24 – 12 в Италия и 12 в България. Разделени са в две групи по шест отбора – едните започват в Русе, другите във Варна. Най-добре класиралите се 4 отбора от група продължават, общо 8 от „българските групи“, напомня bgvolleyball.com. Пет от тях остават, три идват от Италия, като ще се разпределят в две групи по четири тима. Отборите, които продължат за втората фаза на шампионата от Варна и Русе, ще се срещнат в „Арена Армеец“ в София и във Варна, за да излъчат част от финалистите на шампионата. Домакин на заключителните сблъсъци от турнира (Финална шестица) ще бъде Торино, Италия.

 

Към момента са ясни 22 от общо 24-те страни, които ще участват на Световното първенство през 2018-а година. Това са България, Италия, Полша, Франция, Холандия, Словения, Русия, Сърбия, Финландия, Япония, Австралия, Белгия, Бразилия, Иран, Китай, Аржентина, САЩ, Доминиканска република, Канада, Тунис, Египет и Камерун. Последните два участника на шампионата на планетата ще станат ясни на 12 ноември, когато ще завърши последната квалификация в Зона НОРСЕКА. В нея ще участват Куба, Пуерто Рико,  Мексико и Гватемала.

 

До началото на събитието остават 306 дни. Следващото голямо събитие, което ще се проведе във връзка със Световното първенство, е официалната церемония по тегленето на жребия, която ще се състои на 30-и ноември във Флоренция. Тогава България ще научи съперника си.