Кметът Фандъкова организира среща на евростолиците на спорта, София с куп суперлативи, Варна и Албена с престижни титли в Брюксел

| Sofia2018 Info Team

Варна бе обявена за „Европейски град на спорта за 2019 г.“, а Албена стана първият в историята „Европейски курорт на спорта“

Куп суперлативи заслужи София за дейността по подготовката и представянето си като Европейска столица на спорта. Всеобщото мнение на специалисти и оценители е, че българската столица е била най-иновативната и сред най-успешните във вече близо 20-годишната история на проекта.

Наред с това в Брюксел бе обявено, че по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова следващата година българската столица ще бъде домакин на среща на всички досегашни европейски столици на спорта, които за първи път ще се съберат в такъв състав за обмяна на опит и добри практики.

Същевременно Варна заслужи титлата „Европейски град на спорта за 2019 г.“, а Албена вече е първият в историята „Европейски курорт на спорта“. Това стана ясно по време на годишната Церемония на Асоциацията на Европейските градове и столици на спорта ACES Europe, която се състоя днес в залата на Европарламента в белгийската столица. Станали на крака, над 400 души в залата приветстваха трите български селища и дълго аплодираха техните представители.

„С удоволствие констатираме, че българската столица е от най-активните, последователни и иновативни сред световно известните градове, заслужили досега това признание. Представители на следващи столици на спорта вече дори споделиха, че са притеснени от нивото, което ще остави след себе си София. Вие бяхте отличници с една изключително успешна кампания в полза на гражданите на вашия древен и красив град,“ каза Джан Франческо Лупатели,  основател и президент на ACES Europe.

ACES Europe: София остава Евростолица на спорта

„Заради отличните резултати, ACES Europe взе решение да обяви София за постоянен носител на титлата, което се случва за първи път в историята. Също в резултат на добрите показатели и без прецедент е определянето на Йорданка Фандъкова за почетен президент на Асоциацията през следващата година,“ каза още Лупатели на импровизирана пресконференция за българските медии днес. Италианецът припомни, че базираната в Брюксел асоциация е определила члена на Управителния борд Анатоли Илиев за техен координатор за Балканите, а българската столица за водеща дейността на инициативата в целия регион.

На Церемонията в Брюксел представителите на София връчиха като символична щафета на екипа на Будапеща знамето за следващата Европейска столица на спорта –  през 2019 г. Всички в залата дълго приветстваха представителите на София с благодарност за всичко, направено по инициативата през последните 4 години. След Будапеща, през 2020 г. евростолица на спорта ще е Малага, през 2021 г. – Лисабон и през 2022 г. – Хага.

Специално подготвен за събитието клип представи в 2 минути най-важното от дейността на София като Европейска столица на спорта. Ефектната видеопрезентация на режисьора Жоро Торнев бе бурно аплодирана в огромната зала на Европейския парламент в Брюксел. На форума присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати.

България с нови две престижни титли за Европейски селища на спорта

България имаше и други поводи за задоволство на годишната Церемония в Брюксел, която се ползва със специалната подкрепа на Групата на ЕНП. След визити през юни на „Оценителната комисия“ в България и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, ACES Europe обяви Варна за „Европейски град на спорта за 2019 г.“ и Албена за „Европейски курорт на спорта за 2019 г.“ Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. Определянето на Албена е историческо, тъй като за първи път се обявява титлата „курорт на спорта“ и в това отношение морската перла на България ще остане завинаги като номер 1 в статистиките.

Традиционно отличията се връчиха от председателя на ACES Europe) Джан Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-ва година насам. Италианецът лично връчи флаговете на отличените българските селища

Представител на Варна в Брюксел бе Кристиян Димитров – директорът на Дирекция „Спорт“ в Община Варна благодари за високото признание и изрази ангажимента на градската управа да се възползва максимално от титлата като осигури повече възможности за спорт и активен живот на гражданите и гостите на морската ни столица. „Варна ще организира над 200 спортни събития, сред които Европейска купа по ветроходство, мачовете от волейболните национали, Световна купа по спортна гимнастика, традиционният атлетически маратон, част от Рали България, Европейската седмица на спорта, Черноморските игри и др. Инвестираме и в спортната инфраструктура с нов спортен комплекс, закрита зала, 4 футболни игрища, 4 тенис корта, две открити спортни площадки, фитнеси на открито в 14 училища и др.,“ съобщи Димитров.

Щастлива с титлата „Европейски курорт на спорта“ бе Маргита Тодорова – член на Надзорния съвет на “Албена инвест – холдинг” АД и директор „Маркетинг и продажби” на „Албена” АД. „За нас е изключителна чест да бъдем първият в историята „Европейски курорт на спорта“. Това е признание за огромния потенциал на курортен комплекс Албена и за всичко изградено през последните години като база и възможности за спорт за нашите гости. Вярвам, че сега още повече хора ще могат да се възползват от прекрасните спортни комплекси, които по този показател правят Албена един от най-добрите курорти на планетата,“ каза още Маргита Тодорова. В Албена следващата година ще се състоят над 100 спортни събития, от тях четири са европейски първенства – по футбол за девойки до 17 г. през май, по хокей на трева през юли, по тенис на маса за глухонеми през април, по петанк през септември и др. Наред с това курортът ще е домакин на няколко спартакиади, олимпийски младежки фестивал, тренировъчен лагер на тежкоатлети от Канада, а по инвестиционната програма се реновира инфраструктурата на залата, на футболния комплекс, на игрищата в Оброчище и на плажа се оформят специални площадки за въвличане на повече хора в спортни занимания чрез анимациите за почиващите. Общо над 25 000 души ще се възползват през 2019 г. от спортната база на един от най-добрите световни комплекси в това отношение.

Представителите на Варна и Албена са в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Ковачев за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. Ковачев е президент на Консултативната група на ACES Europe и е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди 4 години званието Европейска столица на спорта.

Евродепутатът изнесе пред пълната зала в Парламента на Стария континент прочувствена реч за ролята на спорта за бъдещето на обединена и силна  Европа. „Спортът е важен не само като здравословен начин на живот, но и като обединител на нациите. Горд съм, че Варна и Албена се присъединяват към отличените градове в Европа, а София бе много силна Европейска столица на спорта през 2018 г. Елате в отличените български градове и курорти за да видите с очите си уникалната комбинация на море и планина,“ заяви Ковачев и изрази благодарност към Европейския парламент за силната подкрепа на инициативата в присъствието на еврокомисаря по „Образование, спорт и младежки политики“ Тибор Наврачич.

До този момент шест български града вече са лауреати на престижните награда на ACES Europe, което поставя страната ни сред отличниците по този показател на континента. София получи титлата европейска столица на спорта за 2018, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора бяха наградени за европейски градове на спорта респективно за 2014, 2015, 2016 и 2017 г. а Банско бе „Малък град на спорта“ миналата година.

По-рано през деня представители на София, Варна и Албена, заедно с шефовете на ACES Europe присъстваха на специална пресконференция за българските медии, акредитирани на Церемонията в Брюксел. На брифинга стана ясно, че ACES разширява проекта, като утре в Париж за първи път в историята ще бъдат определени „световни столици и градове на спорта“, първата световна столица на спорта ще бъде Абу Даби. Глобалният формат се осъществява с помощта на основни международни организации като Обединените нации и др. „След успеха в Европа, разширяваме дейността с търсене и популяризиране на добрите спортни примери и практики по цял свят. Така предоставяме възможност на обществата да се обединят в името на активния и здравословен начин на живот за всеки“, припомни Джан Франческо Лупатели.

На срещата с медиите организационният секретар на София2018 и член на Управителния борд на ACES Europe Анатоли Илиев обяви новината, че по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова през следващата година българската столица ще бъде домакин на среща на всички досегашни европейски столици на спорта, които за първи път ще се съберат в такъв състав.

На брифинга присъстваха още Андрей Ковачев, Маргита Тодорова и Кристиян Димитров, съобщава www.sofia2018.bg.

–––––––

Ефектът от София2018

София бе определена за Европейска столица на спорта за 2018 г. преди четири години, като решението бе обявено от Оценителната комисия на организацията ACES Europе с мотивите, че „градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата.“ С избора си София се нареди до градове, които през изминалото столетие са доказали приноса си към развитието на множество спортове с провеждането на стотици национални и световни първенства и фестивали на територията на тези градове.

Решението се базираше на възможностите и намеренията на градската управа, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.

През трите години на подготовка и през самата 2018-а година екипът на София – Европейска столица на спорта организира над 460 събития – фестивали, спортни празници, състезания и турнири, плюс още близо 200 съпътстващи. Инициирани бяха редица инфраструктурни проекти и бе разгърната мащабна информационна кампания. Направени бяха презентации във водещите университетски и учебни центрове, в активностите се включиха десетки федерации, подпомогнати бяха неправителствени организации и общности по отделни спортове и дисциплини. София2018 възстанови част от ученическите първенства, от градските шампионати, даде нов живот и надгради емблематични за града прояви, инициира десетки нови спортни състезания и фестивали. Многообразните събития дадоха възможност за спорт и активен живот на различни социални и възрастови групи – от 3-4-годишни малчугани до хората от третата възраст, плюс от деца в риск и деца на бежанци до хора в неравностойно положение и др.

Наред с това, Столична община започна директно подпомагане на детско-юношеските школи и спортните клубове в столицата (за тази година сумата е 800 000 лв.), стартиран бе и вече е в ход проект за построяването на 6 нови спортни зали в дворовете на училищата по районите. Междувременно бе  анализирано състоянието на Витоша за спиране разрухата и решаване на проблемите, с цел планината да бъде достъпна за всеки за туризъм, спорт и активна почивка. В София отвори врати най-големият спортен комплекс (в парк Възраждане), няколко други основни за града комплекса бяха реновирани и обновени.

–––––––––
ACES Europe
ACES Europe е нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за оброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. ACES Europe е призната от Европейската комисия в „Бялата книга на спорта” (т. 50).

Звания
ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СПОРТА – 1 титла на година за столица на държава или град с повече от 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА – няколко титли на година за европейски градове с население от 250 000 до 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКА ОБЩИНА НА СПОРТА – до 2 титли за група от няколко малки градове в Европа. ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ (МАЛЪК ГРАД) НА СПОРТА – няколко титли за населени места с по-малко жители, ЕВРОПЕЙСКИ КУРОРТ НА СПОРТА –една титла на година за курортен комплекс.

Проект
Проектът Европейска столица на спорта е инициатива за активен начин на живот и подобряване на спортната инфраструктура и се реализира по инициатива на Спортната асоциация на европейските столици и градове (ACES Europe), Европейската Комисия и програмите, представени в „Бялата книга на спорта“ (точка 50). До момента сред градовете победители са Мадрид 2001 г., Стокхолм 2002, Копенхаген 2006, Щутгарт 2007, Mилано 2009, Истанбул 2012 и др. Европейска столица на спорта през 2017 г. е Марсилия, през 2019 Будапеща, а през 2020 г. Малага, през 2021 г. Лисабон и през 2022 г. Хага.

София – Евростолица на спорта
София бе определена за Европейска столица на спорта през 2018 г. Решението бе обявено през ноември 2014 г. от Оценителната комисия на организацията ACES Europe с мотивите, че „градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата.“ С избора си през 2018 г., София се нареди до градове, които през изминалото столетие са доказали приноса си към развитието на множество спортове с провеждането на стотици национални и световни първенства на територията на тези градове.

Титлата
Титлата европейска столица на спорта не е свързана с домакинства на спортни събития, а по-скоро има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората.