Колоритен снежен фест зарадва близо хиляда деца и родители на Витоша

| Sofia2018 Info Team

Зимен семеен празник набира все по-голяма популярност

Силният снеговалеж и мрачното време не спряха близо хилядата деца, родители и роднини, включили се в десетките активности на Зимния семеен празник. Фестът в местността Офелиите на Витоша се организира за втора поредна година от „София – Европейска столица на спорта“ и „Мачирски спорт“ и набира все по-голяма популярност.

Много емоции предизвика състезанието с детски шейни, съобщава sofia2018.bg. Наложи се групирането в осминафинални, четвъртфинални и полуфинални серии, които да отсеят най-добрите. Въпреки навалелия през нощта 10-сантиметров сняг трасето бе идеално подготвено, а в много от квалификациите се наложи „фотофиниш“ да определи победителите. В крайна сметка шампиони станаха 4-годишният Борис Белчев в тандем с неговия баща Димитър. Специален приз получи и най-малкият участник – 2-годишният Андриан.

Отново най-много бяха желаещите да се включат в паралелния ски-слалом. Близо час стартираха малчуганите, за всеки победител в съответната двойка имаше награда. Всичко по 10-метровата писта бе като за световно – отлично подбраният профил, майсторски наредените паралелно врати, стартерите и финалните рефери. Децата от ски-училищата в района не издържаха на предизвикателството и също се пуснаха по трасето.

Най-весело бе в зоната за направа на фигури и украса на шейни. В конкурсът за снежен човек се включиха 17 фамилни отбора, тричленното жури бе силно затруднено в избора си за победител. Раздадени бяха десет утешителни награди за най-атрактивни и добре изваяни фигури, но големите призове за „Най-красив снежен човек“ заслужиха фигурите на „Извънзения“ и на „Олаф от Замръзналото Кралство“.

Победителите бяха поздравени и наградени олимпийската медалистка от Рио2016 Християна Тодорова, която е „лице“ на инициатива София – Европейска столица на спорта. Световната шампионка по художествена гимнастика бе сред най-търсените за снимки и селфита по време на феста. Сред отличилите призьорите бяха още Аспарух Мачирски от „Мачирски спорт“ и Анатоли Илиев, организационен секретар на София – Европейска столица на спорта и член на Управителния борд на ACES EUROPE.

„Искам да поздравя всички участници във втория Зимен семеен празник и да благодаря за това, че заедно и тази зима направихме нещо интересно, добро и полезно за децата. Чудесно е да бъдем с тях тук, в сърцето на Витоша, сред чистия въздух и красотите на планината. София – Европейска столица на спорта планира още много подобни прояви, чрез които столичани и гостите на града да имат повече възможности за спорт и активен начин на живот,“ заяви Анатоли Илиев.

Програмата за Феста предложи на жадните за чист въздух и повече спорт сред природата деца и родители още много и различни състезания, забавни игри и викторини. Голям интерес предизвикаха въпросите за София – Европейска столица на спорта и за Витоша. На поляната се организираха още конкурси за най-добре украсена шейна, за най-атрактивно претъркаляне по пистата, битка със снежни топки, теглене на въже и др. За доброто настроение през цялото време се грижеха аниматорите от „Кинетофън“, водени от Петрана Петрова. Най-добрите получиха предметни награди, а най-атрактивните и интересни участници бяха отличени с грамоти. В крайна сметка всяко от участвалите деца си тръгна с подарък и със спомена от един прекрасно изживян ден сред природата и планината.

Зимен семеен празник е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, като се наслаждават на емоциите, които предоставя природата, допълнени с удоволствието от игрите и спортуването на снега. Целта е да се мотивират децата да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления – един от приоритетите на инициатива „София – Европейска столица на спорта“.