Маратон София 2016 определя в неделя Балканските шампиони и супер победителите във веригата „Бягането начин на живот“

| Sofia2018 Info Team

По 1 лв. на всеки стартирал ще отива за благотворителност, легендарният гимнастик Йордан Йовчев ще бяга в подкрепа на каузата

 

С рекорден награден фонд, авторитет на Балкански шампионат и няколко мощни благотворителни каузи стартира тази неделя Маратон София. Поредното 33-то издание на едно от най-мащабните и вълнуващи спортни събития в страната отново е част от инициатива „София2018 – Eвропейска столица на спорта“. Тази есен за първи път в историята състезанието е валидно както за Балканско първенство, така и за финал в новоучредената верига „Български маратони“ под мотото „Бягането начин на живот“.

 

Откриването на Маратон София 2016 е на 9 октомври, от 9.30 ч., пред Националния стадион „Васил Левски”. В 9.40 ч. ще бъде дадено началото на масовия старт, в 10.00 ч. ще потеглят участниците в класическия маратон и след това през 10 минути ще стартират записаните в останалите дисциплини.

 

Организатори на Маратон София са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Столична Община, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Балканската атлетическа асоциация.

 

„Благодаря на хората, които през годините съхраниха Маратон София. Тази есен проявата е финал на веригата от маратони, които стартирахме и които от следващата година вече ще са в международния календар,“ заяви на пресконференция днес министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

 

Елен Герджиков – председател на СОС и председател на София – Европейска столица на спорта изтъкна, че Маратон София е емблематично за града събитие. „Проявата вече втора година е част от амбициозния проект София – Европейска столица на спорта и Столична община ще продължава да я подкрепя и надгражда. Отново имаме благотворителни каузи, вече имаме и специален приз за най-бързите софиянци, а трасето вече е лицензирано от Категория А, това също е част от авторитета на маратона,“ каза още Герджиков, който говори и за инвестиционната програма в спорта на Столична община.

 

Думите му допълни Добромир Карамаринов – председател на БФЛА и президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации. „Софийският маратон най-сетне е това, за което от години мечтаехме. Благодаря на екипа, който го съхрани,“ каза Карамаринов, след което обяви, че на Софийският маратон ще присъства и лично президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен.

 

Анатоли Илиев, орг. секретар на София2018 обяви, че заявките са за участие на над 2200 бегачи, като в класическия маратон са 500, на полумаратон 750 и на 10.5 км над 800. Той бе допълнен от Даниел Дуков – директор на маратон София, който информира, че повече от 60 българи ще стартират в маратона, а участничката на Олимпиадата в Рио Милица Мирчева ще бяга на 21 км.

 

Рекорден награден фонд от 60 000 лв, по 8 000 лв. за шампионите

 

Общият награден фонд тази година е рекорден – над 60 000 лв.  Победителите при мъже и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв. и т. н до 10-о място – 200 лв. Допълнително за балканска и за държавна титла са предвидени съответно по 1000 и по 700 лв. Парични награди ще има и за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с медал за участие като спомен от събитието.

 

Генерален спонсор на Софийския маратон е VIVACOM, проявата се осъществява и с любезното съдействие на Софийска вода, FiBank, METRO, ACICS, минерална вода Банкя, HerbaLife, Schenker, Stroyrent и др.

 

Балканските шампиони се определят в София

 

Това издание на Маратон София има престижната мисия да определи балканските шампиони в дисциплината, което се случва за първи път в историята на проявата. Състезанието в неделя е валидно и за Държавно първенство. Очаква се Балканският шампионат да привлече най-класните атлети от полуострова, които ще направят надпреварата по софийските улици и булеварди още по-оспорвана и авторитетна. Информация за получаване на номерата и за самото състезание може да се намери на http://marathonsofia.com/?page_id=2916.

 

Ще бъде ли спечелен супер бонусът от 20 000 лв.?

 

Интересът към маратона се засилва от факта, че той ще определи крайните победители – и евентуално големия шампион – в новоучредената тази година верига от три маратонски бягания в България. Допълнителен бонус от по 20 000 лв. се дава на най-добрите състезатели мъже и жени в трите маратона в една година чрез общо класиране по специална точкова система. За всеки старт са предвидени по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т. Интригата е дали бонусът от 20 000 лв. ще бъде спечелен, като единствен този шанс има Ахмет Насеф от Италия. Жененият за българка атлет победи във Варна и бе трети в Стара Загора. По силата на регламента това му осигурява 15 т., а за да спечели големия бонус му е нужна задължителна победа в София.

 

Отново с благотворителна кауза, подкрепена от Йордан Йовчев и известни певци

 

И тази година Маратон София 2016 ще бъде обвързан с благотворителна кауза. Организаторите ще дарят по 1 лв. за всеки стартирал участник на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. По същото време София2018 организира заедно с  Асоциацията на българските фен клубове на чуждестранни отбори футболен турнир на новия комплекс „Спортна София“ в Зона Б5, там също ще тече благотворителна акция за Сдружението. Каузата вече е подпомогната и от ASICS, фирмата дари 1000 лв., ЕКО също както миналата година подкрепят благотворителната инициатива.

И още: легендарният Йордан Йовчев прие поредно предизвикателство – единственият гимнастик, участвал на 6 поредни олимпийски игри, ще стартира в Маратон София, като ще тича в полза на благородната инициатива Операция „Жълти стотинки“. Кампанията, организирана от VIVACOM, събира средства в подкрепа на младежи без родители, принудени да напуснат социалните домове при навършване на 18 г. Всеки желаещ може да помогне на каузата, закупувайки специална тениска от зоната на VIVACOM, като събраните средства са изцяло за социалната инициатива. Подкрепа за Операция „Жълти стотинки“ и младежите от „Дом Възможност“ ще демонстрират и популярни български певци и музиканти, които ще забавляват публиката с най-големите си хитове на специална сцена по време на маратона.  Сред тях ще бъдат Дивна и група Джереми.

 

Трасе сред зеленина и покрай паркове

 

Трасето минава по едни от най-красивите и зелени улици и булеварди на столицата. То е лицензирано от ИААФ и притежава сертификат за Категория А, което означава, че на него може да се покриват нормативи за световни първенства и олимпиади. Очаква се участниците в бяганията да бъдат приветствани от много столичани и гости на столицата. Стартиралите на 42.195 км правят четири обиколки, записаните на полумаратон – две, а бягащите 10.5 км – една обиколка. Избралите масовия старт на 3000 м ще пробягат малка обиколка преминаваща от двете страни на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до НДК и обратно с финал в Княжеската градина. Контролното време на 42.195 км е 5:30 ч.

 

Голям интерес, заявки за над 2200 бегачи

 

Дни преди старта интересът към Маратон София продължава да е голям. До момента има регистрирани онлайн в сайта www.marathonsofia.com общо близо 2000 бегачи, от които в класическата дисциплина 42.195 км са около 500, на 21 км – повече от 750 и на 10.5 км – също над 800. Африка ще бъде представена с елитни бегачи от Етиопия, Кения, Мароко. Отделно ще има маратонци от Северна Америка и Азия. Очакват се над 500 специално пристигнали за маратона от чужбина атлети.

 

Специален приз за най-бързите от София в маратона

 

За първи път специален паричен бонус е предвиден за най-бързите софиянци в класическия маратон. Парична награда от по 300 лв. ще получат финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София. Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. За доброто настроение са предвидени много други призове, викторини и забавления. За трета поредна година целият маратон ще бъде предаван пряко по БНТ HD. Специална „Арка на победителя“ ще бъде изградена в зоната на старт/финала, пред нея участниците ще могат да се снимат за спомен и да си правят селфита. На Софийския маратон в неделя ще бъде връчен и един специален приз. Организаторите ще отличат Румяна Пановска със специална награда за многобройните й участия и победи в това състезание и във връзка с нейния юбилей.

 

Много статистика, карта с трасетата, подробна информация, начини на регистрации и получаване на номера, както и снимки от предишните издания ще намерите в официалния сайт на маратона: www.marathonsofia.com, на www.sofia2018.bg и в специалната Facebook страница за събитието на адрес: www.facebook.com/events/1799144323691780/

 

––

ОЩЕ ЗА ПЪРВАТА ВЕРИГА ОТ МАРАТОНИ В БЪЛГАРИЯ

 

 „Бягането като начин на живот“

 

За първи път в историята, през 2016 г. се организира верига от маратонски бягания в България. Проектът включва три състезания и е изцяло съобразен с политиката на Министерството на младежта и спорта за развитието и популяризирането на бяганията. Дебютното издание под мотото „Бягането – начин на живот“ включва следните маратони: във Варна на 15 май, в Стара Загора на 26 юни и в София на 9 октомври. Последното състезание е валидно и за Балканско първенство, което се случва за първи път в историята на Софийския маратон и ще допринесе за още по-качественото участие във финала от българската маратонска верига.

 

Наред с това, организаторите осигуряват рекорден общ награден фонд от близо 200 000 лв., а за най-добрите състезатели мъже и жени в трите маратона в една година чрез общо класиране по специална точкова система са предвидени допълнителни по 20 000 лв. бонус.

 

Организатори на маратоните са Столична Община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация спорт в свободното време.

 

 

МЕДАЛИСТИТЕ НА 42.195 КМ ОТ МАРАТОН ВАРНА 2016:

МЪЖЕ Ахмет Насеф(Ит) 2.19:51 ч., Кенеди Кипкиего(Кен) 2.20:10, Патрик Муриуки(Кен) 2.22:34.

ЖЕНИ Еверлин Косгей(Кен) 3.06:18, Добринка Шаламанова(Бъл) 3.20:01, Таня Димитрова 3.23:40.

 

МЕДАЛИСТИТЕ НА 42.195 КМ ОТ МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2016:

МЪЖЕ: Лахсен Мокраджи(Мар) 2.26:03 ч., Патрик Муриуки Вачира(Кен) 2.26:05, Ахмет Насеф(Ит) 2.26:06

ЖЕНИ: Николина Сустич(Хър) 2.54:53, Неле-Алдер Беренс(Гер) 2.59:03, Радосвета Симеонова(Бъл) 3.08:34.

 

 

София2018 ИнфоЦентър