Министър Кралев откри Фотоизложба с най-добрите снимки от „Европейска столица на спорта“ на Моста на влюбените до НДК

| Sofia2018 Info Team

София – Европейска столица на спорта показва най-добрите снимки от инициативата чрез Фотоизложба, позиционирана на Моста на влюбените до НДК. 60 фотосвидетелства припомнят най-важните активности по проекта през последните 3 години. Снимките са с автор Тодор Шабански, който като медиен координатор на София2018 следи неотлъчно дейността по инициативата.

Изложбата бе открита от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, който изтъкна значението на инициатива Европейска столица на спорта и как тя кореспондира с приоритетите на Правителството в областта на масовия спорт и подобряване на спортната инфраструктура по общините. С приветствие към присъстващите се обърна и Анатоли Илиев – организационен секретар на София2018 и член на Управителния борд на ACES EUROPE. На Откриването присъстваха още световната и европейска шамипонка по художествена гимнастика Християна Тодорова – лице на София2018, Иветка Петрова – общински съветник и член на Комисията за децата младежта и спорта към СОС, журналисти, дейци на културата и др.

„Показаните снимки са ценни като фотосвидетелства за всичко, случило се по инициативата в нашия град през последните няколко години. Те документират стремежа на Столична община да предостави повече и по-разнообразни възможности за активен и здравословен начин на живот. Нужна е промяна и огромни усилия, защото наследството – особено по отношение на инфраструктурата – е доста тежко. Но трябва да се тръгне от някъде и София – Европейска столица на спорта е добър повод всеки да преосмисли отношението си към спорта и ежедневната физическа активност,“ каза при откриването авторът на снимките.

В това издание на поредицата фотоизложби, София – Европейска столица на спорта и Столична Община представят част от най-колоритните и запомнящи се фотосвидетелства, уловени от обектива на Тодор Шабански. Изложените пана обединяват уникалната способност на фотографията да предизвика чрез изкуството желание у човека да се чувства по-силен, по-уверен и по-здрав. С тази Фотоиизложба „София – Европейска столица на спорта“ продължава инициативата да представя по различен и атрактивен начин предимствата на активния живот като неизменна част от ежедневието на човека. Един от най-мощните начини спортът да достигне до повече хора е чрез магията на фотографията. Снимките увековечават мигове и образи, които популяризират спорта и провокират да изберем здравословен начин на живот.

По тази причина екипът на София – Европейска столица на спорта стартира преди две години проекта „Емоцията е повече от победата“ с идеята, че в спортуването за здраве и удоволствие най-важното е не победата, а емоцията. Чрез фотографията си припомняме вълнуващи мигове и колоритни фигури в историята на София като европейска столица на спорта. Целта на изложбите е да запознаят повече хора със събития и личности, които не спират да предизвикват себе си и природата чрез спорта.

Това е първата за тази година Фотоизложба на София2018 и тя ще бъде позиционирана на Моста на влюбените до 15 април. В годишната програма „Европейска столица на спорта“ са предвидени още 4 изложби, като следващата ще може да се види след 23 април в градинката пред Кристал.