Многохиляден Фолк фест откри осемдневната София ърбан зона спорт 2019

| Sofia2018 Info Team

 

С колоритен фолклорен фестивал в Княжеската градина бе дадено началото на поредицата от активности и надпревари от програмата на първата по рода си София ърбан зона спорт 2019. 16 състава за народни танци се надиграваха пред погледите на близо 12 000 зрители и гости. В надпревараха участваха и три фолклорни групи от чужбина, със свои изпълнения се представиха ансамбли от Италия, Северна Македония и Турция, пристигнали специално за Ърбан зоната. Събитието е част от „Фестивала на здравословната храна и на българските кулинарни традиции“, който се организира за трета поредна година. 

 

Присъстващите бяха приветствани от Андрей Ковачев – евродепутат и президент на Консултативната група на АCES EUROPE, Чавдар Маринов – зам.-министър на земеделието, хрланите и горите и Диана Бонева – директор „Снабдяване“ в МЕТРО. Всички те поздравиха участниците и пожелаха повече подобни събития, които да припомнят и пазят българските традиции, както и показват възможностите и продукцията на родните производители. След това на сцената излязоха виртуозите от духов оркестър Виво Монтана, а пред тях се изви огромно хоро.

 

Фестивалът даде възможност на гражданите да  опитат авторски доматени ястия, подготвени от най-добрите софийски готвачи и ресторанти! Със свои щандове бяха представени водещи производители на розови домати и уникални български земеделски продукти, създатели на автентични български сирена, популярни шеф готвачи и майстори на традиционна българска кулинария. Фермерският пазар по време на Фестивала представи най-добрите производители на розови домати, участващи в програмата „Отгледано с грижа в България“, а също така производители на сладкия реселешки лук и уникалния смилянски боб, като и на български фермерски сирена!

 

Всеки можеше да участва в приготовлението на най-голямата лютеница в юнашки двуметров тиган, заедно с майсторите от академия „Кулинарен историк“, водени от Ангел Ангелов! Както и да опита от фантастичните телешки гюзлеми на „Дивата ферма“ и техните незабравими меса и суджуци! Интерес предизвика работилница на организация „Нулев отпадък“, в нея присъстващите се включиха в направата на домашна паста за зъби и се учеха как да превърнат стари тениски в торби за пазаруване!

 

Междувременно над 200 участници в различните градски дисциплини и активности на София ърбан зона спорт 2019 вече пристигнаха в България от 12 държави. Състезателната програма започва още тази вечер, когато след 18 ч. в Княжеската градина ще се представят виртуозите на стрийт денса, а веднага след това от 19 ч. е и тържественото откриване на Ърбан зоната, която ще продължи със надпревари в 26 спортове и дисциплини