Над 4400 участници в Wizz Air София маратон, паднаха рекорди, Супербонусът замина за Кения

| Sofia2018 Info Team

В уникален спортен празник за хиляди столичани и гости на града се превърна Wizz Air София маратон, завършил с драми, рекорди и спечелване на големия джакпот. 34-ото издание на проявата събра рекордните 4410 на старт, а чужденците бяха 744, което е два пъти повече от миналата есен. Всички те бяха приветствани от десетки хиляди покрай трасето, което преминаваше през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

И тази година Маратонът бе част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“, а новият партньор Wizz Air дари на всеки стартирал в основните дисциплини по един еднократен ваучер на стойност 20 евро, който може да се използва в рамките на година за закупуване на самолетен билет до желана дестинация. Състезанието бе валидно както за държавно първенство, така и за финал в българската атлетическа верига под мотото „Бягането начин на живот“.

Сред официалните лица, които дадоха старта с традиционната звукова сирена бяха Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Йорданка Благоева – вицепрезидент на БОК, Андрей Ковачев – евродепутат и президент на Консултативната група на ACES Europe, волейболната легенда Любомир Ганев, Михаела Божкова – посланик на Wizz Air и др.

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи лавровия венец на големия шампион при мъжете. В класическата дистанция на 42.195 км най-бърз се оказа Бармао Кипкено. Киниецът бе в лидерската група, но усили темпото към 35-ия км, а преследвачът му Виталис Квемой от Уганда не издържа на атаката и остана назад, като дори преди финала бе изпреварен и от Ахмет Насеф. Стотина метра преди да финишира шампионът се подхлъзна и падна при завоя на Орлов мост, но това не му попречи да подобри с близо минута рекорда на трасето и да грабне допълнителния бонус от 500 евро. Единственият атлет с шанс за големия джакпот – мароканецът Абделади Тиар колабира към 35-ия км и се отказа от надпреварата.

При жените битката бе още по-драматична и завърши с финален спринт, който доведе до спечелването на големия джакпот, предвиден за най-добро представяне във веригата маратонски бягания в България. Две кенийки – Рут Матебо и Коеч Чероно спореха рамо до рамо до последните два километра. В крайна сметка Матебо се оказа по-свежа и победи с нищожна преднина, което обаче й бе достатъчно да спечели супербонуса от 20 000 лв., тъй като вече имаше победа и трето място на маратоните във Варна и в Стара Загора тази година. Рекордът на трасето обаче при жените оцеля. Призьорите при мъжете и при жените получиха и ваучери от Wizz Air, а шампионите освен с премиите от по 8000 лв. си тръгнаха и с подарък по един бутиков велосипед от BMW.

Първа от българките финишира Радосвета Симеонова (Добруджа), която с 2.46:10 ч. стана държавна шампионка, пред Анита Кръстева (Берое Ст З) 3.04:36, Милка Михайлова (Дунав Рс) 3.19:14 и др. При мъжете първенец на страната е Димчо Мицов от Рилски атлет Самоков с 2.26:42, следван от Илия Куцаров (Локомотив Сф – Никола Карапетров) 2.44:23, Александър Василев (Универсал) 2.46:02 и др.

В полумаратона на 21 км триумфираха кенийци, които окупираха челната тройка. Нелсон Черутич грабна титлата с 1:05:58 ч., пред Бернард Китур 1.06:00, Гидеон Косгей 1.06:14 и др. При жените победата също бе за Кения – Кристине Ойго е със злато с време 1:15.02 ч., следвана от Маринела Нинева (Дряново) 1.19:36, Мария Вражич (Хър) 1:23:48 и др.

В бягането на 10.5 км победи сръбкинята Олимера Йевтич 37:37 мин., следвана от Диляна Минкина (София) 39:44, Таня Димитрова (Пд) 40:07 мин и др. При мъжете номер 1 бе Митко Ценов (Мездра) с 33:24, пред Стоян Владков (Дряново) 33:54, Иво Балабанов (Мездра) 34:01 и др.

Много емоции предизвика и масовият старт на 3 км, м който се включиха повече от 1300 бегачи. Най-бързи сред тях бяха: Дева-Мария Георгиева, пред Елица Тодорова и Силвия Стефанова, а при момчетата пръв бе Ивайло Хаджиев, следван от Генчо Димитров и Иван Драгански.

В награждаванията се включиха Татяна Георгиева – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община, Владимир Гълъбов от Софийска вода, Анатоли Илиев – орг. секретар на София – Европейска столица на спорта, легендите на българската атлетика Михаил Желев и Евгени Игнатов, представители на спонсорите и организатори на благотворителните инициативи.

За първи път в Софийския маратон бе включена и 40-метрова паралелна скоростна отсечка, като целта на организаторите от VIVACOM бе всеки да почувства удовлетворение от скоростта, измерена с професионална техника. Край старт финала имаше много други предизвикателства, които провокираха хората да бъдат активни в този празничен ден – с правенето на лицеви опори, със скок на височината, от която Роналдо удря футболната топка с глава, с много забавни игри и викторини.

Отново благотворителни каузи

По традиция Софийският маратон е свързан с много благотворителни каузи. И сега покрай състезанието отново се събраха средства в полза на деца с различни специални нужди. Операция „Жълти стотинки“ на VIVACOM помагаше на деца с множествени увреждания, за които се полагат грижи в столичния Дневен център „Център за Надежда“, като лица на кампанията са легендарният гимнастик олимпийският медалист Йордан Йовчев и суперпопулярната певица Белослава. Наред с това и тази година бензиностанции ЕКО отново събират средства за децата болни от аутизъм, като всеки пробяган от техни служители километър се умножава в лева. Друга благотворителна кауза на организацията „Running 4 those who can’t“ набира средства за закупуване на специализирани столове за децата, които не могат да бягат.

Организатори на Wizz Air София маратон са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Столична Община, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА.

Пак рекорден награден фонд от 60 000 лв, по 8 000 лв. за шампионите

Общият награден фонд и тази година бе впечатляващ – над 60 000 лв.  Победителите при мъже и при жените в класическия маратон получиха по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Наред с това бе разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. Софийският маратон се осъществява и с любезното съдействие на VIVACOM, Софийска вода, ACICS, минерална вода Банкя, HerbaLife, Стройрент и др. Повечето от тях наградиха призьорите и приветстваха участниците със свои представители при връчването на наградите.

Огромен интерес предизвика специалната „Арка на победителя“, изградена в зоната на старт/финала. През целия ден пред нея участниците и зрителите се снимаха за спомен и си правеха селфита със спортните звезди. Парични награди имаше и за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км. Всеки стартирал получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции бяха отличени с уникално красив медал със стилизирано изображение на Народния театър като спомен от участието в събитието.

––––––––––––

ПРИЗЬОРИ WIZZ AIR СОФИЯ МАРАТОН 2017

42.195 км
МЪЖЕ: Бармао Кипроно ( Кен) 2.14:47 ч. – рекорд на трасето, Ахмет Насеф (Маро) 2.17:27, Виталис Квембой (Уга) 2.19:41 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.40:27 ч., Коеч Чероно (Кен) 2.40:31, Леена Еканджо (Нам) 2.42:34 ч.