ACES Europe

ACES Europe е нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. ACES Europe е призната от Европейската комисия в „Бялата книга на спорта” (т. 50).

Звания

ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СПОРТА – 1 титла на година за столица на държава или град с повече от 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА – няколко титли на година за европейски градове с аселение от 250 000 до 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКА ОБЩНОСТ НА СПОРТА – до 2 титли за група от няколко малки градове в Европа. ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ НА СПОРТА – няколко титли за селища с по-малко от 5 000 жители.

СВЕТОВНА СТОЛИЦА НА СПОРТА

Същият формат, както Европейска столица на спорта, но валиден глобално, стартира през 2018 г. с помощта на основни международни организации като Обединените нации. След успеха в Европа, ние азширяваме дейността с търсене и популяризиране на добрите спортни примери и практики по цял свят. Така предоставяме възможност на обществата да се обединят в името на активния и здравословен начин на живот за всеки.

ACES EUROPE

Rue de la Science 14-B
1040 Bruxelles (Belgium)
Tel: +322 588 08 13
aces@aces-europa.eu
www.aces-europa.eu

Почетни президенти: Марк Тарабела и Хосе Мануел Фернандес (членове на Европейския Парламент)

Президент: Джан Франческо Лупатели (Ит) | presidente@aces-europa.eu

Първи вицепрезидент: Джон Суонсън (Шот)

Генерален секретар: Хуго Алонсо (Исп) | hugo.alonso@aces-europa.eu

Членове на Управителния Борд: Анатоли Илиев(Бъл), Лукаш Ворел(Чех), Нуно Сантош(Пор), Винченцо Лупатели(Ит)

Консултативна група Европа:
Президент: Андрей Ковачев(Бъл), член на Европейския Парламент
Вицепрезидент: Лара Коми(Ит), член на Европейския Парламент
Вицепрезидент: Брандо Бенифей(Ит), член на Европейския Парламент
Генерален секретар: Роберто Пела(Ит)
Заместник генерален секретар: Алберто Бичи(Ит)