Нощно светлинно шоу озари язовир Искър в първия ден на Европейската джет ски купа „София 2019“

| Sofia2018 Info Team

Представители на Столична община наградиха първите победители в битката от 67 участници от шест държави

През първия ден зрителите край язовир Искър наблюдаваха два манша – Мото 1 и Мото 2 от Европейската джет ски купа „София 2019“, в които последователно стартираха клас „Деца“, „Жени“, „Експерт до 230 к.с., “Екперт“ до 300 к.с., „Про Ам“ и кралския Про Джи Пи клас с позволен тунинг над 500 к.с. съответно по 4, 6 и 10 обиколки на водното трасе. Коментатор и директор на джет купа София е известният в миналото състезател Кристиян Киров носител на републикански, балкански, европейски титли и едно бронзово отличие от Световно първенство. Съорганизатор на събитието е Столична община и „София – европейска столица на спорта“.

В конкуренцията на отлично подготвени състезтели от 5 държави (Гърция, Турция, Сърбия, Унгария Румъния и Кипър) нашите очаквания за победа се свързват с имената на Марио Михалев (прав джет) и Христо Щърбанов в Про Ам класа (седнал джет), както и с 16-годишния Алекс Петров, който вече се състезава при мъжете има зад гърба си участие в Европейско и Световно първенство. Сред участниците в клас „Експерт“ в кат. От 300 до 500 к.с. е Енрико Дунев, син на известният ни състезател по автомобилизъм Румен Дунев и на шампионката по конен спорт Катя Дунева. Енрико сподели, че при свободните тренировки неговият джет го е предал и е получил техническа повреда, но след намесата на механиците му, той отново ще стартира с надеждата за добро класиране.

Програмата следобед продължи с квалификации в отделните маншове и за стартово подреждане за втория състезателен ден. В 18:00 ч започнаха сериите с директно елеминиране на слалом. Победителите бяха наградени в края на състезателния ден от Анатоли Илиев, който в качеството си на представител на Столична голяма община и организационен секретар на „София – Европейска столица на спорта“ бе отличен със специалне плакет. След като тъмнината покри водите на язовир Искър започна и уникалното светлинно и майсторско шоу с джетове и флйтбордъри под съпровода на пищна заря.

Класиране I ден:
Категория „Жени Експерт“ в Мото1 и Мото 2 победи Теа Щърбанова. Тя събра 120 т, следвана от Магдалена Щърбанова 106 т. и Ива Найденова – 91 т.
Категория „Жени“ до 1100 куб. см “ победи Димана Михалева и в Мото 1, и в Мото 2. Така от двата манша активът й е 120 т. След нея се наредеи Божолина Христова – 106 т. и Маги Щърбанова – 96 т.
Категория „ Джуниър до 1100 куб. см“ шампион е Антон Горещилов – със 120 т. и две победи в Мото 1 и Мото 2. След него, след двата манша се нареди Томас Владимиров – 96 т., а третото място разделиха Сотир Велчев и Димана Михалева с по 92 т.
При „правите джетове“ към архива си от точки за деня се разписаха Александър Петров – 120 т., Христо Вълков – 106 т. и Антонио Гатсула – 96 т. В категорията до 300 коня победили в двата манша с разменени първо и второ място са Валери Михалев и Валентин Захариев – 113 т., трети остана Йордан Йорданов. В категорията „ Експерт“ – 180 к.с. победител стана Никос Мезитис от Гърция със 120 т., следван от Георги Георгиев и Огнян Георгиев по 101 т.
В свободния стил се разписаха чуждите състезатели Дени Делиман – 60 т, следван от Прокопис Казакиоис – 53 и Антонио Гатсула 48 т.

Днес състезанието на територията на Иструм парк, язовир Искър продължава от 10:00 ч., награждаването е предвидено за 14 ч.