Огромен интерес сред младежите от чужбина към София Ърбан зона спорт 2019

| Sofia2018 Info Team

 

Огромен интерес предизвиква предстоящата идния месец в София Ърбан зона спорт 2019. Фестивалът на градските спортове отсега фокусира вниманието на младите хора, включително от чужбина. Той е насрочен за 15-22 септември в Княжеската градина пред монумента на Съветската армия и включва състезания в 14 вида спорт с очаквани над 400 участници от десетина държави.

 

В тази връзка бе посещението на група от над 60 ученици и студенти от 4 държави в Информационния център на „София – европейска столица на спорта“. Залата се оказа тясна да побере многото желаещи да научат повече подробности за предстоящата Ърбан зона и десетките активности на инициативата.

 

Младежите бяха посрещнати от Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – евростолица на спорта“, Иветка Петрова – общински съветник и член на Комисията за децата, младежта и спорта към СО и Тодор Шабански – медиен координатор. Едночасовата среща започна с прожекцията на клип за спортните активности на столицата и многото инициатива на общината в стремежа да предостави повече възможности за активен живот на гражданите  гостите на града.

 

Анатоли Илиев запозна присъстващите с основните цели, организацията и подготовката на София Ърбан зона спорт 2019, а Тодор Шабански презентира нарастващата глобална популярност на т. нра. „градски спортове и дисциплини“, включително все по-голямата им затъпеност в програмата на олимпийските игри и на големите спортни форуми.

 

В заформилата се след това дискусия бяха разяснени дейностите и приоритетите на Столична община по отношение на спорта и специално за ърбан и екстрийм дисциплините в синхрон с потребностите на отделните групи. Сред гостите от чужбина имаше скейтъри, БМХ любители и фенове на графитите – рисунки по подлези, стени и огради в градска среда. Те бяха силно впечатлени от илюстрираният с помощта на „София – евростолица на спорта“ Спортен подлез с рисунките на младите български шампиони. В края всички изгледаха 4-минутния спиращ дъха трейлър на новият предизвикал глобален интерес байк-филм на Anthill Films – „Return to Earth“, чиято премиера бе преди седмица в София!

 

Сред гостите в Инфоцентъра имаше младежи от България, Франция, Дания и Италия. На изпроводяк, част от тях си поставиха за цел да направят всичко възможно да пристигнат отново в София за Ърбан зона 2019.