Олимпийски легенди и дипломати повеждат Велошествието и Велокарнавала „София кара колело“ в събота пред Парламента

| Sofia2018 Info Team

Олимпийските легенди Йордан Йовчев и Евгения Раданова, младият талант в алпийските ски Алберт Попов и участничката на Олимпиадата в ПьонгЧанг Теодора Пенчева ще поведат колоната на Велошествието и Велокарнавала тази събота от площад Народно събрание до Южниа парк. Събитието се организира за втора поредна година от София – Европейска столица на спорта, Център за градска мобилност и Столична община под мотото „София кара колело“.

Участниците и желаещите да ги подкрепят се събират от 10 ч. край паметника на Цар Освободител, а стартът е точно в 11.30 ч. Колоритната колона ще премине по маршрут покрай Перловската река до Южния парк, където предстоят много състезания, концерти, танци, викторини и забавни игри с награди.

„Ден преди Цветница, искаме заедно да покажем как нашият град може да бъде още по-цветен, по-екологичен и чист,“ заяви на Пресконференция днес Йоана Христова – зам.-кмет на София по направление „Зелена система, екология и земеползване”. Проявата ще бъде част от кампанията на Столична община „Мисли чисто“, в която известни хора – общественици, спортисти, музиканти, приемат предизвикателството в рамките на ден или седмица да слязат от собствения си автомобил и да се возят с градския транспорт, като междувременно споделят своите впечатления в собствените си социални канали с единен хаштаг.

„Приветстваме всяка алтернатива на автомобилите, а велосипедите и ходенето пеша са чудесна възможност да направим нашия град по-чист и зелен. В София вече има изградени 55 км вело алеи, част от тях са в парковете, които са на площ над 22 000 дка. До края на годината очакваме пускането на системата с 33 стоянки за велосипеди из целия град,“ каза още Христова.

На срещата с медиите в ИнфоЦентър София2018 присъстваха още Йордан Йовчев, Алберт Попов, Анатоли Илиев – орг. секретар на  София – Европейска столица на спорта, общинският съветник Николай Николов и др. Анатоли Илиев запозна присъстващите с повече подробности около предстоящото в събота събитие.

„Като малък много боледувах и това бе причината да започна да се занимавам със спорт. Започнах да карам редовно ски, велосипед, използвах всяка свободна минута да спортувам. Оттогава почти не боледувам. За това сега с удоволствие се включвам в инициативата на Столична община и София – Европейска столица на спорта,“ каза Алберт Попов, който преди два месеца спечели бронз на Световното първенство по ски за младежи.

Алпиецът бе подкрепен от Йордан Йовчев, легендата на световната гимнастика по традиция повежда Велошествието в българската столица. „Искам да благодаря на Столична община и на София2018 за подкрепата и ресурса не само по тази инициатива, а и в другите проекти, които предоставят на столичани и гостите повече възможности за спорт и активен, здравословен начин на живот. Очакваме ви в събота на един хубав празник край Парламента и после в Южния парк,“ каза още Йовчев.

Организаторите са осигурили много аниматори, които ще помогнат на всички желаещи да участват във Велокарнавала да украсят своите колела. След пристигането в Южния парк ще има и специални конкурси за най-добра визия, за най-атрактивно каране на велосипед и т.н. Там ще се организират и много забавни игри, състезания за децата с МТБ ХСО, екоигри за малчуганите и анимация, тестове на велосипеди и на продукти за активен живот, томболи с награди…

Ето и програмата за събота:

10.00 ч. Записване за велошествието и карнавална украса
11.30 ч. Старт на Велошествието и Велокарнавала
12.00 ч. Пристигане на колоната в Южния парк
12.15 ч. Състезание за децата с МТБ ХСО (БКЛ)
12.15 ч. Планинско колоездене за децата с DRAG
12.15 ч. Състезание по бягане 5кмRun
12.15 ч. Спектакъл на ученици на сцената
12.15 ч. Томбола с игри и награди за участниците
13.30 ч. Велообучение и безопасност за деца с DRAG
13.30 ч. Награждаване на призьорите в състезанията

Водещи на забавната програма ще бъдат Йоана Драгнева и Илия Илиев.

Във шествието ще се включат и много представители на посолства в България. Досега потвърждение има от дипломатите на Дания, Германия, Холандия и др. Събитието се организира с подкрепата на Софийска вода, DRAG, списание 360, Долчини, 5kmrun.bg и Българска колоездачна лига. Маршрутът може да си види в специалната Facebook страница на събитието с име „Велошествие и Велокарнавал София кара колело“.

Стягайте велосипедите и елате в събота на площад Народно събрание за да отбележим с Велошествието и Велокарнавала фактическото настъпване на пролетта. Събота, 31 март, 10 ч. край паметника на Цар Освободител.

–––––––––
Още много снимки, новини и инфо можете да намерите във Facebook страницата Sofia 2018 – Европейска столица на спорта.