Падна скоростният рекорд в Обиколката на Витоша, шефът на столичните общинари в епичен финал на 100 км колоездене

| Sofia2018 Info Team

Александър Алексиев и Ивета Алексиева станаха шампиони при колоездачите в тазгодишната Обиколката на Витоша, едно от най-популярните и мащабни спортни събития на Балканите. 35-ото издание на проявата известна още като Витоша 100 събра на старт 1708 велосипедисти, а 118 от тях ще се сред най-големите смелчаци, които ще опитат два пъти да обиколят планината за два дни – първо с велосипед и после пеша, като в дуатлона на 200 км ще стартират над 30 жени.

Точно в 6.00 ч. сутринта тазгодишният старт на Витоша 100 бе даден от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който е и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“. Веднага след това той потегли с велосипеда по маршрута, вливайки се в колоната от хиляди колоездачи, която се източваше над 6 минути нагоре през Бояна по пътя към Златните мостове. Шефът на столичните общинари не се предаде, но техниката не издържа. Скъсан обтегач на велосипеда малко след Ярлово, на 30-ина км от финала, принуди Елен Герджиков да спре след 7-часов пробег, но с колело назаем той завърши суперизпитанието в дебютните си 100 километра за 12.48:50 ч.

При най-бързите Александър Алексиев поведе колоната в хладната юнска утрин и премина пръв контролата на първите 31 км, но плътно до него беше Емил Стойнев. Два часа след старта заваля и това направи трасето още по-тежко. На 60-ия километър Алексиев бе увеличил преднината си, а на 75-ия км тя бе вече почти две минути. Това му позволи да финишира с комфортен аванс и с рекорд на трасето от 4.11:00 ч., почти 9 минути по-бързо от миналагодишния победител. Втори, на 5.30 мин. След шампиона завърши Емил Стойнев, а бронзът бе за Лъчезар Ангелов.

„Много тежко изпитание и съм щастлив, че в него съм номер 1. Това е второто ми участие след 2008 г. и втората ми победа. От Мъглиш съм, състезател на „Велораптор“, но в последните години се състезавам във Франция за „Пари Сиклист Олимпик“. Нямам загуба в планинското колоедене у нас в последните две години. Трасето тук бе много тежко, с хлъзгави участъци и трябваше да внимавам, особено при спусканията. Бе мокро, валя дъжд, често спирах и изтръсквах велосипеда, но пък хладното време бе добро дошло в изпитанието,“ каза щастливият шампион веднага след финала.

При жените Ивета Алексиева наложи непосилно за останалите темпо още в началото и по средата на разстоянието вече имаше комфортна преднина от над 5 минути пред втората Ася Борисова и над 13 мин. пред третата Лили Ангелова. Авансът на лидерката се увелечиваше методично и на финала Алексиева грабна победата с време 6.05:32, на повече от 16 минути пред сребърната Ася Борисова, бронзът бе за Лили Ангелова.

Призьорите бяха наградени от Анатоли Илиев – орг. секретар на София – Европейска столица на спорта“, Тодор Петков – кмет на Община Витоша, Владимир Гълъбов – генерален мениджър на „Софийска вода“, Николай Николов – общински съветник и член на Комисията за децата, младежта и спорта към СО, Анна и Теодора Пенчева от организаторите. „Софийска вода“ подпомогна наградния фонд с 6000 лв. Всички те благодариха на участниците и им пожелаха догодина отново да са на старт с амбиции за нови рекорди.

Това лято сред участниците в 35-ото издание на Обиколката има представители на 24 държави, като чужденците са над 50. Общо над 2668 са участниците във всички изпитания. Още миналата година трасето бе леко удължено с няколко километра, за да може да се доближи максимално до 100-те км. Отново по маршрута бяха изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта.

И тази година Обиколката на Витоша е част от инициатива София2018 – Европейска столица на спорта и едно от най-важните събития в календара на инициативата. Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот, добрите практики, програми и събития с акцент върху масовия спорт, спортът близо до дома и върху значението на физическата активност като приоритет в живота на хората от различни общности, възрасти и социални слоеве.

Проявата е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците бяха приканени да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието.

Тази нощ, точно в 23.59 ч. в събота срещу неделя, по 100-километровия маршрут ще потеглят и бегачите, плюс 118-те смелчаци-дуатлонисти. Най-добрите се очаква да обиколят Витоша за около 8 часа при мъжете и 9 ч. при жените. Награждаването на призьорите е предвидено за 16.00 ч. в неделя в старт/финалната зона пред резиденция Бояна.

Още много информация и пълни резултати ще намерите в сайта на Витоша100 на следния линк: https://racetimingbg.com/live-results/#0_375ADE

София2018

–––––
Още много инфо, видео и снимки ще намерите на www.sofia2018.bg, както и във Facebook страницата Sofia 2018 – Европейска столица на спорта. Още много информация ще намерите в сайта на Витоша100 на следния линк: http://vitosha100km.bg/