Празникът на кулинарното наследство и българските танци събра хиляди под егидата на София – Евростолица на спорта

| Sofia2018 Info Team

С колоритен танцов фестивал, фермерски пазар, спиращ дъха концерт на виртуозите в духовата музика от Брас бенд Виво Монтана и Фестивал на розовия домат „София – Евростолица на спорта“ предложи незабравим празничен ден на хиляди жители и гости на града, избрали активния и здравословен начин на живот.

 

Княжеската градина се оказа тясна да побере участници и зрителите, избрали да прекарат няколко часа в приятната компания сред танцуващи и спортуващи хора. Под наслов „Празник на кулинарното наследство и българските танци“ Денят на движението и здравословната храна се организира за втори път с подкрепата на Столична община с цел да се предоставят повече възможности на софиянци и гостите на столицата за активна почивка сред природата, в парковете градинките, където да проследят демонстрациите и да получат на място първи уроци и съвети от опитни треньори.

 

Уникален фермерски пазар с най-добрите български розови домати и автентично българско овче и козе сирене предложи на софиянци и гостите на столицата второто издание на Фестивала на розовия домат. Фолклорна програма, посветена на българските народни танци, представи на сцената в Княжеската градина 10-те най-добри групи, победители в националните фестивали „Хоро се вие извива“, наред с виртуозните изпълнители от духовата формация „Виво Монтана“. Софийският доматен фест бе последният от осем регионални издания, организирани от МЕТРО България, представящи в магазините на компанията българските земеделци, работещи в партньорство с веригата по програмата „Отгледано с грижа в България“.

 

Освен розовия домат, символ на плодородната българска земя, гостуващите фермери, партньори в програмата „Отгледано с грижа в България“, предложиха сочния и сладък лук от село Реселец, боб от село Смилян, сладко от горски плодове от Родопите, както и разнообразие от българско овче и козе сирене, осигурено от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

 

В рамките на четири часа гостите на празника в Княжеската градина имаха възможност да се включат в много томболи, да се насладят на вкусни ястия от автентични продукти като смилянски боб, реселешки лук и розови селски домати, подготвени от готвачите, водени от шеф Юри Велев. Кулинарно предизвикателство номер едно обаче стана, замразеното с азот като сладолед, гаспачо на един от най-добрите български сладкари – шеф Ради Стамболов.

 

Гост на празника бе и най-популярният български готвач – шеф Андре Токев, лице на кампанията „Кулинарното наследство на България“, поставяща си за цел да открие и представи автентични български рецепти, които от векове формират българския вкус. Шеф Токев покани всички да се включат в конкурса, като изпратят открити от тях български рецепти чрез формуляр на уебсайта www.metro.bg/nasledstvo. Дванадесет от участниците в конкурса, изпратили най-добрите рецепти, селектирани от професионално жури, ще участват в уникален видео сериал с шеф Андре Токев, а рецептите им ще бъдат издадени в кулинарна книга и представени в кулинарен календар. Награди са предвидени за рецепти, изпратени от български ресторант, както и от организаторите на кулинарни фестивали от цялата страна – читалища, общини, неправителствени организации.

 

Наред с танцьорите, на сцената на фестивала се редуваха участниците в майсторски класове по народни танци с екипа от хореографи и артисти на „Таратанци“, които се надиграваха пред зрителите, за да демонстрират научените от тях Право, Дунавско, Дайчово и Ширто хоро.Със свой информационен щанд присъства и фондация „Нана Гладуиш – Една от осем“, осигуряваща напълно безплатно практическа, емоционална и информационна подкрепа на жени с рак на гърдата и техните близки, за чиято кауза МЕТРО отделя 5% от продажбата на български розови домати.

 

Програмата „Отгледано с грижа в България “ включва над 400 вида локални артикули, като вече е факт първи износ на над 5 тона розови домати – три доставки за Великобритания и две за Австрия. Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който беше специален гост на фестивала, посочи, че един от основните приоритети на министерството е да подкрепя българските производители и да стимулира тяхното производство. Той изтъкна, че българските производители имат традиции и могат да се гордеят с качеството на продукцията си.

 

„Определено се наблюдава напредък и устойчивост на работата ни с фермерите. Начинът на сортировка, заготовка и качество за тях става все по-лесно постижим и придобива регулярен характер“, сподели Иван Райнов, от отдел „Плодове и зеленчуци“. Успешно се изпълнява и програмата, свързана с обученията на фермерите, които улесняват подготвянето и спазването на добри земеделски практики. Продължават и одитите с агрономи като всеки един регион си има отделен одитор, който посещава производителите.

 

Участниците бяха поздравени и от Анатоли Илиев, организационен секретар на „София – Евростолица на спорта“ и член на Управителния борд на ACES EUROPA.

 

В края на празника професионалните танцьори се сляха със стотиците зрители, които спонтанно се хванаха на едно безкрайно хоро и направиха от градинката една огромна танцувална сцена.

 

Кулминацията на Феста бяха изпълненията на Брас бенд „Виво Монтана“. Виртуозите в духовата музика направиха уникално шоу и предизвикаха аплодисментите на хилядите зрители. Ритмите им увлякоха хората, които не спряха да танцуват пред сцената по време на целия концерт. Един незабравим ден за хиляди софиянци с много настроение, танци, активна почивка и усмивки.