„София – евростолица на спорта“ и Столична община отличиха една от най-добрите авторки на Фотосалон „Старт фото София 2020“

| Sofia2018 Info Team

„София – европейска столица на спорта“ и Столична община наградиха чрез Анатоли Илиев една от призьорките на Фотосалон „Старт фото София“. Надежда Чипева бе отличена със специална статуетка като представила една от най-добрите снимки.

Петото издание Фотосалон „Старт фото София“ бе открито в присъствието на стотици олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, дейци на спорта, културата и бизнеса, журналисти. Легендата на спортната фотография у нас Бончук Андонов съобщи, че в тазгодишното издание „са експонирани повече от 1800 снимки на 176 фотографи от 30 държави, които със своя усет съчетават изкуството с интереса към фотоапарата“.

Фотосалонът бе открит от зам.-министъра на младежта и спорта Стоян Андонов, който приветства присъстващите и поздрави призьорите. Авторите на най-добрите фотографии бяха отличени от олимпийски шампиони и изтъкнати дейци на спорта.

Сред гостите в първия ден на “Старт Фото София 2020” бяха знаменити български спортисти и ръководители като президентът на Европейския съвет по борба и вицепрезидент на Международната федерация по борба Цено Ценов, ректорът на НСА „Васил Левски“ Николай Изов, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Борислав Кьосев, Боян Радев, Александър Томов, Армен Назарян, Едмонд Назарян, Таня Богомилова, Петкана Макавеева, Ваня Дерменджиева, Надка Голчева, Димитър Златанов, Здравка Йорданова и др. Те се включиха в награждаването на победителите в конкурса. Церемонията по откриването завърши с дегустация на изтънчени напитки, сред които блестеше арменският коняк „Назарян“, предоставен от двукратния олимпийски шампион.

Изложбената част отново е в Галерията на Национална художествена академия. Фотосалонът се осъществява под патронажа на Столична община и в партньорство с Международната федерация за фотографско изкуство (FIAP) и Национално сдружение фотографска академия България „Янка Кюркчиева“, Международната федерация по борба и Европейския съюз по борба. Събитието е единствено по рода си в България поради наличието на Раздел „Спорт“. Идеята на екипа е да покаже, че спортът и изкуството вървят ръка за ръка.