Столична община раздаде двойно по-големи стипендии на ученици с успехи в спорта

| Sofia2018 Info Team

По повод Деня на Българския спорт днес в сградата на Столичното кметство се състоя традиционната Церемония за връчване на стипендии на ученици за високи постижения в областта на спорта. Осигурените от Столична община стипендии имат за цел да отличат ученици, извоювали призови места на световни, европейски и балкански първенства от всички възрастови групи. С Решение на Експертна комисия бяха наградени и ученици с високи постижения от неолимпийски видове спорт. Специална стипендия получиха студенти от Българска параолимпийска асоциация за престижни отличия.

Церемонията се реализира в подкрепа на кампанията „София – Европейска столица на спорт 2018 г.” и включваше участие на над 60 спортисти, ученици и носители на стипендията, гости от РУО – София – град и Столичен общински съвет.

Всички стипендии са два пъти по-големи в сравнение с миналата година и заедно с призовете бяха връчени от великия гимнастик Йордан Йовчев, който получи икона от Столична община, съобщава www.sofia2018.bg. Легендата на българския спорт поздрави присъстващите и разказа за инициативите в областта на стрийт фитнесите, осъществявани съвместно със Столична община.

Сред присъстващите на церемонията бяха общинските съветници членове на Комисията за децата, младежта и спорта и членове на УС на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ Татяна Георгиева(председател на Комисията), Екатерина Йорданова и Николай Николов, в залата бе и председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов. От името на Йорданка Фандъкова, приветствие към отличените, техните родители и учители поднесе Ирена Димитрова, директор Дирекция ПИСТ към Столична община.

Отличени бяха и директори на столични училища с най-активен принос за успехите на младите спортисти.
* * *
За пета поредна година Столична община предоставя еднократна стипендия на ученици и младежи от столични училища, на възраст 1-12 клас, завоювали престижни отличия на Световни, Европейски, Балкански първенства и международни турнири от над 40 вида спорт /олимпийски и неолимпийски/. Експертна комисия, назначена със Заповед на Кмета на СО, разгледа всички постъпили искания от ученици и родители, както и номинации от директори от над 25 училища. За 2017 г. бяха определени 65 финансови награди за ученици и младежи, завоювали отлични постижения в областта на спорта.
Наградата се връчва за успехи, завоювани през 2016 г. в следните категории:

– Ученици, завоювали престижни места на Световни и Европейски първенства през 2016 година от олимпийски видове спорт в размер на 300 лв. /триста лева/ – 8 ученици
– Ученици, завоювали престижни места на Балкански първенства през 2016 година от олимпийски видове спорт в размер на 250 лв. /двеста и петдесет лева/ – 24 ученици
– Атлети от Българска параолимпийска асоциация с престижни награди от Световни и Балкански първенства– стипендия в размер на 250 лв. /двеста и петдесет лева / – 3 ма атлети от Българска параолимпийска асоциация
– Ученици, завоювали престижни места на Световни, Европейски и Балкански първенства през 2016 година от извън олимпийски видове спорт в размер на 150 лв. /сто и петдесет лева/ – 15 ученици
– Ученици, завоювали престижни места на международни турнири през 2016 година от олимпийски видове спорт в размер на 150 лв. /сто и петдесет лева/ – 15 ученици.

–––
Още много снимки, новини и видео ще намерите на www.sofia2018.bg, както и във Facebook страницата Sofia 2018 – Европейска столица на спорта.