Тимът на Корач с Купата на първия баскет турнир „Ваня Войнова“, организиран от София2018 и БК Славия

| Sofia2018 Info Team

Отборът на „Радовой Корач“ триумфира с Купата на завършилия днес в зала „Триадица“ първи турнир в памет на легендарната българска баскетболистка Ваня Войнова. Дебютното издание на надпреварата събра отбори, представители на престижни европейски школи на нации с традиции в този спорт. Организатори на турнира са София – Европейска столица на спорта и БК Славия, участваха състезателки до 16-годишна възраст.

Сръбските кадетки спечелиха четири поредни победи за да вдигнат триумфално трофея в края на надпреварата. На финала тимът на Корач надигра състава на домакините от Славия със 71:48 и не остави съмнение в превъзходството си тази година.

 

Вицешампионките отстъпиха само пред западните ни съседи, момичетата на треньорката Силвия Пеева бяха категорично класа над италианки и испанки, класирали се съответно на трето и четвърто място, след като в мача за бронза Санга победи Озона с 30:21.

„Честитя на призьорите и искам да поздравя организаторите от София – Европейска столица на спорта и БК Славия за чудесната идея да осъществят този турнир в памет на една от най-великите в българския спорт. Надявам се инициативата да се развива и още следващата година да видим повече чуждестранно и българско участие,“ заяви в приветствието си министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, която връчи Купата на шампионките и призовете за Топ 5, като не пропусна да поздрави лично всяка една от участвалите в турнира.

Сред официалните гости на закриването и връчващи медалите бяха още Анатоли Илиев – организационен секретар на София – Европейска столица на спорта, Васил Йотов – перзидент на БК Славия, Николай Николов – член на Комисията за младежта, децата и спорта към Столична община, в залата бе и Мила Андреева – изпълнителен директор на София – Европейска столица на спорта. Тук бяха още изтъкнатите баскетболистки от миналото и част от тях съотборнички на Ваня Войнова – Диана Дилова, Снежана Михайлова, Мария Георгиева, Петкана Макавеева, Поли Паскова и др., както и двете внучки на Ваня Войнова – Ивета и Лора Барчовски.

Наградата за най-много борби спечели Ася Калева от Славия, с най-много асистенции е съотборничката й Анна Петкова, призът за топ реализатор отиде в ръцете на Надежда Неделков от Корач, която бе обявена и за MVP – Най-полезен играч. Ето и намерилите място в Топ 5 отбора на турнира: Лаура Кодино(Озона), Сесилия Карози(Санга), Мария Филипович(Корач), Надежда Неделков(Корач) и Ася Калева(Славия).

Крайно класиране: Корач(Сър), Славия(Бъл), Санга(Ит), Озона(Исп).

„София – Европейска столица на спорта“ подпомага турнира като отлична възможност за изява на младите ни надежди в женския баскетбол и същевременно начин да се отдаде заслужена почит на една легендарна българска спортистка.


Ваня Войнова е легендарна баскетболистка, носителка с отбора на Славия на Купата на европейските шампиони през 1959 и 1963 г. Участва на три световни първенства, като през 1959 г. в Москва българският отбор печели сребърните медали, а Войнова е обявена за най-добър център. Има и бронз от Перу през 1964 г. Определена е за баскетболистка №1 на Европа през 1958 г. когато българките печелят златен медал на Европейското първенство в Лодз (Полша). Тя е и сребърна медалистка от Европейския шампионат през 1962 г. в Мюлуз. Носителка е на 12 последователни републикански титли (1953-1965 г.), първият Спортист № 1 на България през 1958 г. в анкетата на в. „Народен спорт“. През 2001 г. Войнова е приета посмъртно за почетен член на „Залата на славата“ в Ноксвил, Тенеси, САЩ.

–––––
Още много новини, видео и снимки ще намерите на sofia2018.bg, и във Facebook страницата Sofia 2018 -Европейска столица на спорта.