Трима в люта битка за 20-хилядния джакпот на WIZZ AIR София маратон 2018

| Sofia2018 Info Team

Трима атлети ще се впуснат в люта битка за спечелване на големия джакпот по време на WIZZ AIR София маратон 2018. Поредното, 35-о издание на едно от емблематичните за града състезания е насрочено за следващата неделя, 14 октомври от 9.30 ч. и отново е част от инициатива „София – Евростолица на спорта“.

Досега има записани над 2300 бегачи в дистанциите 42.195 км, 21 км и 10.5 км, в това число не са включени участниците в масовия старт, които по традиция са около хиляда.

За първи път в историята ще имаме двама стартиращи с актив от по две победи във веригата от маратони в България и събрали досега пълния сбор в една година от по 20 т. При мъжете италианецът от марокански произход Ахмет Насеф и при жените защитаваща титлата си от миналата есен в София кенийка Рут Матебо бяха недостижими на класическите дистанции в Стара Загора през април и във Варна през май. Така двамата вече са си осигурили задължителния минимум от точки, което означава, че джакпотът със сигурност ще падне. Голямата интрига е дали ще бъде поделен или ще отиде в сметката на само един от двамата.

Регламентът тази година бе променен с цел да улесни маратонците в печеленето на джакпота. Новата точкова система не е така рестриктивна с цел да дава възможност на повече атлети да имат до последно шанс за спечелване на изключително атрактивната сума от 20 000 лв., която е общ джакпот за мъже и жени.

За всеки старт вече се дават за първо място по 10 т., за второ по 8, за трето по 6 и т.н. до 1 точка за осмо място, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 20 т. Ако двама или повече атлети съберат този минимум, печели събралият най-много точки, при равенство се взимат предвид по-предните класирания и чак при ново равенство сумата се разделя.

Така джакпотът сега може да се вземе само с две победи, или с комбинация от победа, едно трето и едно 5-о място, или дори без победа, но с едно второ и две трети места.

Ето и точкова система за джакпота:
1. място – 10 точки
2. място – 8 т.
3. място – 6 т.
4. място – 5 т.
5. място – 4 т.
6. място – 3 т.
7. място – 2 т.
8. място – 1 т.

При мъжете има още един силен кандидат за славата – кениецът Абел Роб е с две втори места от тазгодишните български маратони и също е с шанс за спечелване на джакпота. Роб е събрал 16 т., те не са достатъчни за джакпота, но при добро представяне в София и евентуален провал на неговите съперници, то той би могъл да се изравни и дори да изпревари Насеф и Матебо в битката зо големия бонус. За неговия успех биха могли да помогнат и двамата кенийци Марк Ротич и Киплагат Кипчирчир, които пристигат с лични резултати под 2.12 ч., а често в подобни случаи сънародниците обединяват усилия за голямата победа.

Няма да им е леко, тъй като в София ще дойде атлет с персонален рекорд по 2.10 мин. С най-добро лично постижение от записаните досега е Доди Фейера Гемеда от Етиопия – с 2.09:42 часа от маратона в Донгюн (Китай) през 2016 г. Доди е бягал под 2.15 ч. осем път в последните пет години. В битката за славата ще се впусне и миналогодишният победител с рекорд на трасето Бармао Кипроно от Етиопия, който няма да сдаде толкова лесно титлата.

Хипотетично шанс за спечелване на джакпота имаше и още една атлетка. Украинката Вира Овчарук бе втора в Стара Загора и трета във Варна, с което си осигури 14 т. Тя обаче е заявила, че няма да стартира на маратона в София, тъй че в битката за джакпота остават трима.

Непроменени тази есен са големите премии за призьорите, които вече трета поредна година осигуряват участието на елитни атлети и регистрирането на много силни резултати в отделните български маратони. Общият награден фонд за WIZZ AIR София маратон и сега е значителен – над 60 000 лв. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., класиралите се на трето място по 2400 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв. Парични награди ще има за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км, както и за челната тройка при ветераните в маратонската дистанция.

За трета поредна година е предвиден специален паричен бонус за най-бързите софиянци в класическия маратон. Парична награда от по 300 лв. ще получат финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София. Парични премии ще има и за медалистите в Държавното първенство, тъй като WIZZ AIR София маратон ще определи националните шампиони в бягането на на 42.195 км.

Всеки стартирал ще получи рекламна тениска на ASICS с уникално красив дизайн, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с много красив медал като спомен от участието в събитието.

Наред с това ще бъде разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. Софийският маратон се осъществява и с любезното съдействието на Софийска вода, ACICS, Garmin, минерална вода Банкя, HerbaLife, NN, Right Rental, 60K, FiBANK, 5kmRun, Стройрент, WELЕDA, Go4Raw, BMW и др. Повечето от тях ще наградят призьорите и ще приветстват участниците със свои представители при връчването на наградите.

Да си припомним медалистите от тазгодишната маратонска верига в България „Бягането като начин на живот“:

МЕДАЛИСТИТЕ НА МАРАТОН СТАРА ЗАГОРА 2018:
МЪЖЕ: Ахмет Насеф (Ит) 2.23:07 ч., Абел Роб (Кен) 2.23:54, Тарик Бамааруф (Мар) 2.24:44 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.48:11, Вира Овчарук (Укр) 2.49:41, Зита Касцер (Унг) 2.57:59.

МЕДАЛИСТИТЕ НА МАРАТОН ВАРНА 2018
МЪЖЕ: Ахмет Насеф (Ит) 2.22:55 ч., Абел Роб (Кен) 2.23:14, Хосеа Киплагат (Кен) 2.23:16.
ЖЕНИ: Рут Матебо (Кен) 2.47:45, Хелен Кимутай (Кен) 2.52:06, Вира Овчарук (Укр) 2.55:20.

На снимките: Миналагодишните шампиони Бармао Кипроно (Ет) и Рут Матебо (Кен) ще защитават титлите си на WIZZ AIR София маратон следващата неделя.