Френски ученици с интерес към „София – евростолица на спорта“

| Sofia2018 Info Team

Група от 28 френски ученици посетиха днес Информационния център на „София – европейска столица на спорта“. Тяхната визита бе уговорена предварително като част от престоя им в България по програма за опознаване на европейските ценности и мултинационалните култури.

Учениците бяха приети в Инфоцентъра от медийния координатор Тодор Шабански, който ги запозна с дейността по инициатива „София – европейска столица на спорта“. В богато илюстрирана с фотоси мултимедийна Презентация бяха показани основните приоритети и активности на Фондацията през последните 4 години. Младежите проявиха силен интерес към работата на Столична община в областта на спорта за всички, както и в областта на организиране на фестивали и състезателни форуми в градска среда.

Особено внимание в последвалата едночасова дискусия бе отделено на набиращите напоследък все по-голяма популярност „Ърбан (градски) спортове“. Гостите бяха приятно изненадани от факта, че през септември „София – европейска столица на спорта“ ще организира голям спортен празник под мотото „София Ърбан зона спорт 2019“ с участието на над 400 състезатели от 12 държави. Ърбан спортовете са хит сред младите и навлизат много мощно в официалната олимпийска програма. На Игрите в Токио следващата година ще бъда определени шампиони в скейтборда, карате и скално катерене.

В края на визитата младежите изгледаха последния видеоклип, събрал есенцията от събития, организирани през последните години по програма „София – европейска столица на спорта. Всеки от гостите си тръгна от Инфоцентъра с малък подарък за спомен и с благодарност за топлия прием и за получената богата информация за дейността по инициативата. Специални благодарности за гостоприемството към Столична община и лично към кмета Йорданка Фандъкова отправи ръководителят на групата г-жица Аурелия Хаюн. Френските младежи отпътуват тази вечер след тридневното си посещение в България.