Хиляди спортуваха и празнуваха с Витоша летен фест сред прохладата и красотите на планината

| Sofia2018 Info Team

ГЕРГОВ, НИНЕВА, ГЮРОВ И КОЗАРЕВА НАЙ-БЪРЗИ НА ВИТОША ЛЕТЕН ФЕСТ 2019

 

Няколко хиляди софиянци и гости на столицата се събраха в съботната сутрин край хижа Момина скала за петото издание на Витоша летен фест. Спортният празник, организиран под мотото „Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша“, е част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“ и от програмата на Столична община за предоставяне на повече възможности на столичани за активен и здравословен начин на живот.

 

Над 500-те участници и хилядите гости бяха поздравени от Дончо Барбалов, зам.-кмет на София. „Един от приоритетите на Столична община е активният начин на живот на гражданите, а Витоша предлага отлични условия за спорт, положителни емоции и приятно прекарване на свободното време. Поради това все повече и повече събития от програмата на „София – евростолица на спорта“ са в и около планината,“ заяви в приветствието си Барбалов. Сред официалните гости бяха още Ана Петракиева – директор на Природен парк „Витоша“, Зорница Радонова – изпълнителен секретар на Български туристически съюз, Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – Европейска столица на спорта“ и член на Управителния борд на ACES EUROPE и др.

 

Първи стартираха участниците в планинското бягане. В него най-бърз бе Георги Гергов от „Стратеш Атлетик“, преминал 12-километровия маршрут с име „Кумата“ за 48:10 мин. Само на минута и половина след него финишира Димчо Мицов от СК Рилски атлет, а с трето общо време завърши „ветеранът“ Петко Стефанов – 50:45 мин., докато Александър Спасов от TeamSkisharki/Жулистан регистрира 51:11 мин. При жените единствената с резултат под един час бе шампионката Маринела Нинева от Локомотив Дряново. Тя финишира с време 55:24 мин., пред Елена Димитрова 5umrun 1.01:16 ч., Радостина Бяалова (ЖУЛИСТАН) 1.02:40 и др.

 

Веднага след бегачите потеглиха участниците планинското колоездене. Шампион по 20-километровия маршрут с име „Копитото“ стана Владислав Гюров с 50:15 мин., пред Станислав Грабчев 54:39 мин. И тук – както при бегачите – третото общо време бе регистрирано от групата нанад 40 г. – Виктор Танков с 56:23 мин. Вторият при ветераните е Станимир Статев с 58:11 мин и това бяха единствените четирима с резултати под един час. При жените номер 1 бе Христина Козарева, която преди месец бе най-бърза и в 100-километровото трасе на колоездачната Обиколка на Витоша. Сега тя финишира за 1.04:50 ч., пред Силвия Неделчева 1.44:22, Ива Иванова 1.44:40 ч. и др. Призьорите бяха наградени от зам.-кмета по финансите на София Дончо Барбалов, Ана Петракиева, Зорница Радонова, Анатоли Илиев и др.

 

Туристическият поход отново бе без състезателен характер. По пътеката с име „Обичам Витоша“ тръгнаха няколко стотин души, сред които много деца, цели семейства и стари планинари, те преминаха по 3.5-километровия маршрут за близо час.

 

Междувременно, през целия ден на широката поляна пред х. Момина скала хиляди столичани се включиха в многото активности, спортни и забавни прояви, подготвени от организаторите. На голям интерес както сред децата, така и сред хората от третата възраст се радваше алпийският тролей и възможността за спортно катерене, осигурени от „Мачирски спорт“. Цяла сутрин не секна потокът от желаещи да изпитат емоцията от „прелитането“ по опънатото над Боянската река въже.

 

Присъстващите аплодираха богатата забавно-музикална програма с изпълненията на планинарски песни и народни танци. Празникът завърши с гимнастически упражнения на хората от третата възраст от СК Здраве и с изпълнения на самодейни любители на планинарските песни. За доброто настроение пред х. Момина скала  се погрижи прочутият изпълнител на народни песни Алекс Александров, лауреатът на международни конкурси бе подготвил най-доброто от репертоара си. Имаше и много изпълнения на народни танци, свои песни бяха подготвили и членовете на прочутата група за планинарски песни „Йодлерите“. В празника се включиха представители на Български туристически съюз и на Природен парк „Витоша“.

 

Призьорите в отделните надпревари бяха отличени с медали и купи. Най-добрите при мъжете и жените в състезанията по планинско бягане и планинско колоездене си разделиха общ награден фонд от 5600 лв. Както повечето от участниците отбелязваха обаче, победители този ден бяха всички дошли на спортния празник и прекарали един чудесен летен ден сред природата и красотите на планината.

 

И още един супербонус от Витоша Летен Фест. Единствено всички участници в колоездачното състезание от Витоша Летен Фест 2019 ще могат безплатно да се насладят на на новия, предизвикал глобален интерес байк-филм на Anthill Films – „Return to Earth“, който пристига в София! Домакин на събитието тази вечер ще бъде Grindhouse Skateboard Club.

 

Във филма участват някои от най-големите имена на световната байк сцена, сред които Brett Rheeder, Thomas Vanderham, Тhomas Genon, Brandon Semenuk и много други, а кадрите са с много високо качество или с две думи филм, който със сигурност трябва да гледате!

 

Вратите ще отворят в 19:30, а филмът ще започне около 21:00. Билети на място – 5 лв, всеки закупен билет ще участва в томбола с награди.

 

Пълен списък с призьорите в петото издание на Витоша Летен Фест по инициатива „София – евростолица на спорта“ и резултатите можете да видите на следния линк:  http://racetimingbg.com/live-results/#

 

Много информация и снимки ще намерите в сайта www.sofia2018.bg, на Facebook страницата Sofia2018 – Европейска столица на спорта, както и в специалната Facebook страница да събитието „Витоша Летен Фест 2019“.