Столична община раздаде 131 стипендии в Деня на българския спорт

| Sofia2018 Info Team

131 деца получиха стипендии за постигнати височки резултати в областта на спорта от Столична община. Финансовите премии на обща стойност над 15 000 лева бяха връчени в Деня на българския спорт от олимпийската шампионка в тройния скок Тереза Маринова, от доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”, от Николай Николов – член на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община, от Ваня Кастрева – началник на Столичния инспекторат по образование и Ирена Димитрова – дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“
 
„До сега, през изминалите 5 години 300 деца получиха стипендии за постигнати високи резултати в областта на спорта. И сега в годината, в която София е Европейска столица на спорта тази инициатива продължава. До сега над 270 000 души се включиха в събитията заложени в тази програма. Надяваме се този висок стандарт на активна спортна дейност да се превърне не в изключение, не в някакъв своеобразен пик, който ще отмине след това, а към правило, към норма за това, което ще правим всяка година оттук нататък. Поздравявам всички стипендианти, всички родители и треньори, които помагат тези успехи да станат факт“, заяви доц. д-р Тодор Чобанов.
 
Сред наградените личат имената на медалисти от световни и европейски първенства, като световната вицешампионка с ансамбъл – жени Теодора Александрова, бронзовите медалисти от европейското първенство по художествена гимнастика – отборно Биляна Писова, Биляна Везирска и Мария Спасова, тенисистът Адриан Андреев, който на 16 години прави дебют в основна схема на АТП турнир, бронзовата медалистка от шампионата на Стария континент по таекуондо (олимпийска версия) Пресияна Сърбинова, както и третия от европейското по карате в отборното Тодор Ранчев, ученик в 11 клас в Първа английска езикова гимназия.
 
„Прекрасна инициатива, тъй като ученическият спорт, учениците това са бъдещето на нашата страна. Смятам, че такива церемонии, като тази със стипендии трябва да бъдат правени по-често. Това е голям стимул за нас – учениците. Не е лесно да съвместяваш спорт и образование. Правя всичко възможно да ги съчетавам. С правилната амбиция и с правилната мотивация, всичко се получава“ , смята Тодор Ранчев.