Атакуват тази неделя рекорда за скоростно изкачване на Черни връх, мнозина тръгват по стъпките на Алеко

| Sofia2018 Info Team

Част от най-добрите планински бегачи ще атакуват тази неделя рекорда за скоростно изкачване на Витоша. Те ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 ч. Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за шеста поредна година от Фондация „София – европейска столица на спорта“, Български туристически съюз, Природен рак „Витоша“ и Сдружение „Маратон“. Няколко емблематични събития ще съберат много приятели на планината тази неделя на витошкия първенец.

Точно в 9.00 ч. преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане „Витоша Рън – от НДК до Черни връх”. По същото време ще потеглят 3 туристически похода към Черни връх:

първи лъч: хижа Алеко – Черни връх
втори лъч: Златни мостове – хижа Кумата – Черни връх
трети лъч: Владая – хижа Кумата – Черни връх

Всъщност тържествата по отбелязването на 125-ата годишнина на туристическото движение в България и 170 години от рождението на Иван Вазов започват още в петък, 28 август в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния театър „Иван Вазов”, откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх и на бул. Витоша пред НДК. На другия ден, в събота, 29 август от 19.00 часа е предвидена Алекова вечер на хижа „Алеко” с туристи ветерани.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет.

Програмата на върха за тази неделя е следната:

10.30 ч. Финал на планинското бягане НДК – Черни връх
11.00 ч. Откриване щанд на Столична библиотека

11.45 ч. Поднасяне цветя пред барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх от участниците в туристическия събор

12.00 ч. Тържествено откриване на празника и приветствия от гости

12.30 ч. Награждаване на призьорите в състезателното изкачване на Витоша

13.00 ч. Музикална програма с много настроение, песни и награди

След 14.00 часа – Празничен концерт на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” и мъжка вокална група „Вежен“ от Тетевен на хижа „Планинарска песен“

В унисон с отбелязването на празника, Сдружение “Маратон” организира за 14-а поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата FIVE MOUNTAINS – състезателното изкачване „Витоша Рън“ от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За надпреварата по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна положителна денивелация до този момент са се записали близо 250 участници.

Настоящият скоростен рекорд за изкачване на Витоша при мъжете от 1 ч., 36 мин. и 45 сек. бе поставен през 2011 г. от Шабан Мустафа, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек. е регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г.

Сред участниците това лято ще бъде шампионът от тазгодишната Обиколка на Витоша Ивайло Атанасов, останал преди месец само на 6 минути от рекорда по 100-километровото трасе. 32-годишният учител по философия ще се опита да стане първият с победи в една година и в изкачването на планината, и в обиколката на планината. Сред най-големите му опоненти ще бъде двукратният шампион във „Витоша Рън“ Бойко Златанов, който остава завинаги в историята като триумфирал в първото издание преди 14 години и не пропуснал нито един старт оттогава до днес.

И при жените ще имаме по трасето шампион от тазгодишната Обиколка на Витоша. Христина Козарева триумфира по 100-километровия маршрут около планината преди месец, но с велосипед. Сега състезателката на „Велораптор“ ще гони втора титла за сезона чрез опита си да бъде най-бърза в беговото изкачване на Витоша и да подобри рекорда на Милка Михайлова.

За втора поредна година най-бързите ще могат да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха, която ще се активира в сайта http://marathon.bg/vitosharun2020/. Там са публикувани карта на трасето, начините и сроковете за заявките, които могат да се направят и непосредствено преди старта.

Ето и повече подробности за трасето: старт в София, НДК (Източната част до билетния център), финал на Черни връх; Дължина: 18 км, D+1734 м с 5 междинни контролни пункта (виж схемата на трасето), преминава по Моста на влюбените, пo централната алея на Южен парк, продължава по ул. Никола Крушкин, пресича Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, зад Фантастико, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и Платотo до финала. Маркировка с жълт временен спрей и табели.

(тук карта на трасето)

Състезателни категории: Мъже и Жени, Младежи и Девойки до 20г., Ветерани над 40г. Допълнително класиране ще има в категории 45, 50, 55, 60, 65, 70 г. Контролното време за изкачване до върха е 5 часа. Осигурено е извозване на багаж на участниците от старта до финала на Черни връх. След завършване на проявата за участниците е осигурен безплатен транспорт до София с автобус, който ще тръгне от паркинга пред хотел Морени в 14:30 ч., качване само срещу стартов номер.

Организаторите апелират за толерантност, да се прави път състезателите, които имат нужда от подкрепа. В планината има място за всички. Молбата е също да не се събират маркировъчните ленти по трасето, те задължително ще бъдат събрани от организаторите след края на състезанието! И в тази връзка, напомняме на всички участници в надпреварата и всички любители на планинския туризъм, които ще се качат на Витоша за празника – нека пазим планината и да не оставяме боклук след себе си.