Кметът Фандъкова връчи специален приз на Катрин Маноилова – новото лице на „София – евростолица на спорта“

| Sofia2018 Info Team

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова връчи специален приз на първата българка с медал от олимпийски зимни младежки игри – Катрин Маноилова. На кратка церемония в сградата на кметството днес най-добрата ни състезателка по шорттрек в момента бе обявена за лице на инициативата „София – европейска столица на спорта“ за 2021 г.

„Благодаря на Маноилова, че с нейния талант и авторитет ще увлича всички граждани и най-вече децата за активен начин на живот. Пожелаваме й успех и в шорттрека, и като лице на инициативата. Надяваме със своя пример Катрин да привлече повече млади хора по спортните обекти и градът ни да се радва на много успехи. „София – европейска столича на спорта“ е инициатива, която насърчава не само развитието на професионалния спорт, а е възможност за всеки да води активен начин на живот. Тази година Фондацията е планирала над 100 събития. Искам да благодаря на целия екип, в подобна тежка епидемична обстановка спортът е много важен и като антишок, и за преодоляване на последствията от пандемията. Столична община ще продължи изграждането на спортни площадки и фитнеси на открито. Същевременно благодаря на Министерството на младежта и спорта, че продължава да инвестира в големите инфраструктурни обекти в нашия град,“ каза Фандъкова, преди да връчи на Катрин изключително красива ваза.

От своя страна Маноилова благодари, че е избрана за лице на инициативата. „Надявам се чрез личния пример да вдъхновя много деца да бъдат активни и да спортуват, защото спортът е  здраве,“ каза развълнуваната състезателка.

В знак на благодарност към Столична община Катрин и нейната треньорка Евгения Раданова връчиха на кмета Фандъкова състезателно трико с герба на София. „Това е символичен подарък за огромната и безценна подкрепа, която Общината е давала на софийските деца да спортуват. В тези трудни времена тази помощ е от изключително значение. Горда съм, че бях част от екипа подкрепил успешно през 2014 г. кандидатурата на София за европейска столица на спорта. Надявам се много български деца да се заразят от примера на Катрин и от примера на други известни наши състезатели. Не е задължително младите хора непременно да се занимават професионално със спорт, но е важно да спортуват за да бъдат здрави,“ каза спечелилата най-много медали от зимни олимпиади българка Евгения Раданова.

В Програмата на Фондация „София – европейска столица на спорта“ за 2021 г. са залегнали 112 събития и активности, плюс приблизително още толкова съпътстващи. Същевременно се преструктурира значителен човешки, логистичен и финансов ресурс към рехабилитацията на туристическата структура на Витоша. Разраства се социалната ангажираност на Фондацията с организиране на нови форми и активности за спортуване на хората със специални потребности. Стана традиция дейностите по този приоритет да се удвояват всяка година като брой събития, обхванати участници в тях и създаване възможности за спорт на хората в риск.

Маноилова спечели първият в историята на България медал от олимпийски зимни младежки игри, като на състезанията в Лилехамер (Норвегия) през 2016 г. отвоюва два бронза – на 500 м и в смесената щафета. На състоялото се през миналия уикенд в Дордрехт (Нидерландия) световно първенство за жени Катрин се нареди 14-а на 1500 м, 17-а на 1000 м и 18-а в общото класиране. В момента тя е състезателка на клуб „Айс Пик“ под ръководството на трикратната олимпийска медалистка Евгения Раданова. В последните 10 години Катрин е национален състезател с повече от 150 отличия от държавни и международни първенства, неизменен републикански шампион. В момента Маноилова е студентка трети курс в НСА, където учи за треньор по шорттрек с втора специалност „Спортен мениджмънт“.

След церемонията в кметството днес последваха десетки интервюта, снимки и селфита с талантливата българка. През цялата година Катрин ще бъде част от събитията на „София – евростолица на спорта“. На 18 април тя ще е сред многото известни спортисти, които ще поведат колоната на традиционното Велошествие „София кара колело за по-чист въздух“ по маршрут от Народно събрание до Южния парк. На церемонията в кметството днес присъства и Дамян Диков – изпълнителен директор на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Събитието се състоя при строго спазване на здравните мерки.

Като лице на инициатива „София – европейска столица на спорта“, Маноилова наследява три изключително талантливи и обаятелни български състезателки: Християна Тодорова (художествена гимнастика – 2018 г.), Александра Фейгин (фигурно пързаляне – 2019 г.) и Йоана Илиева (фехтовка – 2020 г.). Всички те са сред най-обичаните и следени като поведенчески модел от младите в България.