Плеяда елитни спортисти на старт във Витоша летен фест тази неделя

| Sofia2018 Info Team

Десетки елитни български спортисти ще застанат на старт в състезанията от програмата на Витоша летен фест тази неделя. Събитието се организира за шеста поредна година от „София – европейска столица на спорта“ и Столична община пред хижа Момина скала.

 

Заявки при бегачите вече са подали Маринела Нинева – вицешампионка от маратона в Белград и Елена Димитрова – и двете представителки на Локомотив Дряново. До тях на старта ще застане и Милица Мирчева – единствената българска участничка на олимпийския маратон в Рио 2016 и национална рекордьорка на полумаратон.  В планинското бягане по 14-километровия маршрут с име „Кумата“ ще се впусне и неостаряващата Милка Михайлова – шампионка на Софийския маратон с рекордните 7 победи, както и друга известна наша състезателка в тези дисциплини – Снежина Стефанова, съпруга на един от най-добрите ни маратонци Петко Стефанов, която също има победа във Витоша летен фест през 2017 г.

 

При мъжете респектират имената на Шабан Мустафа, който вече има победа в едно от първите издания на Витоша летен фест. Записани са още Йоло Николов – балкански вицешампион и държавен първенец по крос за 2019 г., Петко Стефанов – рекордьор по титли на софийския маратон при мъжете със 7 победи, Деян Атанасов и др.

 

При велосипедистите по 20-километровото трасе с име „Копитото“ ще стартира един от най-добрите в планинското колоездене Александър Алексиев, който миналата година стана първият в историята обиколил 100-те км около Витоша под 4 ч. Асът на тима „Велораптър“ спечели тогава маратонската супернадпревара за трети път с уникалните като резултат 3.55:44 ч. за да подобри с близо четвърт час собствения си рекорд на трасето. За повечето елитни бегачи и колоездачи това ще са последен шанс за проверка на възможностите преди Обиколката на Витоша, която предстои следващия уикенд.

 

Освен състезателната част, организаторите от „София – европейска столица на спорта“ и Столична община са предвидили забавна програма, песни, демонстрации и танци с възможности за игри, смях, томболи и награди. Като допълнителна емоция всички ще могат да ползват безплатно опънатия над Боянската река алпийски тролей, осигурен от „Мачирски спорт“.

 

Както винаги участниците в състезанията са освободени от стартови такси, а организаторите отново са предвидили безплатен транспорт, рейсовете тръгват в неделя от нац. стадион „Васил Левски“ в 8.00 ч., а за извозване на велосипедите ще има специален автобус.

 

За доброто настроение на 19 юли пред х. Момина скала ще се погрижи прочутият изпълнител на народни песни Алекс Костов, лауреатът на международни конкурси е подготвил най-доброто от репертоара си. Ще има много групи с изпълнения на народни танци, свои песни подготвят за представяне и членовете на няколко известни състава за планинарски песни. В празника ще се включат представители на Български туристически съюз и на Природен парк „Витоша“. Събитието ще се състои при стриктно спазване на здравните мерки.

 

За желаещите се организира и специален поход по леко 3-километрово туристическо трасе, участниците ще бъдат предвождани от легендарния ски-бегач, двукратен знаменосец на българските олимпийските делегации в близкото минало Петър Панков, началото е в 11.25 ч.

 

Допълнителна информация ще намерите на www.sofia2018.bg, в специалната Facebook страница на събитието и на contact@sofia2018.bg.

 

Регистрацията е безплатна и онлайн ще бъде затворена утре, събота по обед с възможност за последни заявки в деня на Феста на обособените пунктове по дисциплини от 9.00 до 10.50 ч. пред х. Момина скала. По-добре е обаче да се запишете още днес на: https://racetimingbg.com/event/summer_fest/ за да избегнете опашките и притеснението в неделя.

 

Стягайте велосипедите и маратонките за Витоша летен фест 2020. Очакваме ви тази неделя след 9.30 ч. на х. Момина скала…