Първата „шейни-зона“ на Витоша се открива тази събота  

| Sofia2018 Info Team

 

Зимен фест със „София – евростолица на спорта“ край х. „Алеко“ под мотото „Открий, забавлявай се, изживей“

 

Първата на Витоша обособена зона за спускане с шейни ще бъде открита по инициатива на „София – европейска столица на спорта тази събота, на 23 януари, в рамките на Витоша зимен фест 2021. Традиционният вече снежен празник  край хижа Алеко ще постави начало на богатата годишна програма от активности в календара на Фондацията. Фестивалът бе иницииран от „София – европейска столица на спорта“ и се провежда за шеста поредна зима, като продължение на Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за десети път и сега обединява близо 110 фестивални, спортни и забавни събития в световноизвестни зимни центрове, като част от активностите в чужбина този път заради здравните мерки са онлайн.

 

ПЪРВАТА „ШЕЙНИ ЗОНА“ НА ВИТОША ВИ ОЧАКВА. Първата специализирана зона за спускане с шейни ще бъде открита в събота със семейна надпревара. Мястото е малко над хижа „Алеко“, на 250 м встрани, до стария ски-влек „Боби“. От години софиянци се качват с шейни в планината, но там няма къде да ги карат и обикновено малчуганите правят това по ски-писти и пътеки, което навлича гнева на туристи и алпийци. Сега организаторите са оградили и почистили от храсти и неравности обособения район и очакват желаещите да направят първи спускания. Състезанията с шейни ще бъдат на семеен принцип с елиминации по паралелни трасета с изискване за участие на дете и родител(роднина). Записванията са от 10.00 до 10.45 ч. в деня на феста на специален сет пред х. Алеко. Участието е със собствени шейни и екипировки, като надпреварите ще започнат в 11.00 ч. по 150 м трасе, а в 11.45 ч. ще се състои кратко откриване на новата зона.

 

ОТНОВО СУПЕР СНЕЖНИ АТРАКЦИИ. Тази година програмата на Витоша зимен фест отново включва уникални атракции. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за пети път в България, след като дебютът му за страната бе точно на Витоша зимен фест през 2017 г. Шоуто в планината сега ще започне точно в 11.30 ч. със старт на плаца пред х. Алеко, трасето с впечатляваща денивелация е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на атрактивното състезание. „По трасето ще бъдат оформени два или три скока и няколко препятствия за повече атракции и екшън,“ разкри Ема Паунова, представител на организаторите и уточни, че тази зима поради специфичната обстановка участниците ще бъдат ограничени до 60.

 

ЗИМЕН ПРАЗНИК ЗА ШЕСТА ПОРЕДНА ГОДИНА. „Столична община и „София – евростолица на спорта“ организират този спортен празник за шеста поредна зима, като целта е да видим повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Тази година в календара, от общо над 100 събития на Фондацията, сме предвидили 26 активности в и около Витоша за да имат столичани и гостите на града повече възможности за активен начин на живот, за спорт и туризъм,“ заяви Анатоли Илиев, зам.-председател на “София – евростолица на спорта”.  Организатори на Зимния фест, наред с Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Столична Община, са Българска федерация по ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Консепт криейтив, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Ски-клуб „Александър логистик“, Българска асоциация ски свободен и екстремен стил, Сдружение на „Витошки ски и сноуборд училища и клубове”.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ АВТОБУСИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА В ДЕНЯ НА ФЕСТА. За да може повече хора да се качат в планината, ще бъдат пуснати допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия 66 в деня на Витоша зимен фест на 23 януари 2021 г.

 

СКИ – СПРИНТОВО БЯГАНЕ, ГИГАНТСКИ СЛАЛОМ И АЛПИНИЗЪМ. Над плаца пред х. Алеко ще бъде нареден 100-метров гигантски слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Веднага след това на удължено 200-метрово трасе ще се състои градското първенство по ски-алпийски дисциплини. За поредна зима в празника на „София – евростолица на спорта“ активно се включва „Сдружението на витошките ски и сноуборд училища“. Тази година ски-бягането се завръща по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Стартът на състезанието по ски-алпинизъм ще бъде точно в 10 ч. на плаца пред хижа Алеко. Организаторите ще уточняват до последно маршрута съобразно снежните и метео условия.

 

ЗА ПЪРВИ ПЪТ – ПОЛИГОН ЗА РАБОТА В ЛАВИННА ОБСТАНОВКА. В отделна зона специалисти от „Българска асоциация ски свободен и екстремен стил“ са предвидили Тренировъчен полигон за работа с лавинна екипировка и демонстрации за използването й. За по-малките посетители на планината това ще стане чрез игри и състезания за намиране на „заровени в снега съкровища“. Зоната е до долна станция на стария влек „Заека“ на плаца пред хижа Алеко, заниманията и игрите в нея ще започнат в 11.00 ч.

 

ЗАБАВНИ ИГРИ И ПРЕЗЕНТАЦИИ. Предвидени са много забавни игри, надпревари и конкурси, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори. Уникално шоу ще представи най-новия хит сред зимните спортове – уингсноуборд.

 

ДЕМОНСТРАЦИИ, ЗАБАВА, НАГРАДИ И НАСТРОЕНИЕ: Програмата за Феста в събота предвижда още множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно „писалките“. Фестът включва още планинарски песни на импровизираната сцена, забавни игри и викторини с награди.

 

ПРОГРАМА:

10.00 – 10.45 ч. Последни записвания (съобразно наредбите) – пред х. Алеко

10.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм

10.30 – 12.00 ч. Алпийски ски

11.00 – 12.00 ч. Състезания с шейни (кратко откриване на зоната в 11.45 ч.)

11.00 – 12.00 ч. Търсене на съкровища в снега и демонстрации в Полигона за работа с лавинна екипировка

11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг

12.15 – 13.15 ч. Ски-бягане – спринт

13.15 – 13.30 ч. Последно награждаване на призьори и закриване

Заб. Награждавания на призьори ще се организират на обновената сцена пред х. Алеко и веднага след края на съответната надпревара.

 

ГЛОБАЛНА СНЕЖНА ЕМОЦИЯ. Деня на снега се чества ежегодно в десетки държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят белите дисциплини. За десетте години от създаването си инициативата обединяваше по около 500 активности на сезон, с приблизително 960 участници на всяко едно събитие. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат белите спортове и забавления. Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.

 

ОЧАКВАМЕ ВИ на Витоша зимен фест – тази събота, след 10 ч. пред хижа Алеко.