София – евростолица на спорта е сред основните партньори на Световното първенство по шорттрек в Арена Армеец

| Sofia2018 Info Team

София – Европейска столица на спорта е сред основните партньори на започналото в София Световно първенство по шорттрек за мъже и жени. Шампионатът бе тържествено открит днес по обед, а представителката на България Анна Якимова записа най-добро време сред участничките в ранкинг финалите на 1500 метра на леда в “Арена Армеец”. Това са състезанията за разпределяне на местата след 20-то в индивидуалните дисциплини.

На 1500 м при жените участваха 16 момичета, а Якимова победи в първа серия с 2:23,275 мин. Това време се оказа непостижимо за останалите, сред които бяха и Лилия Джустрова и Зорница Пенчева.

На същата дистанция при мъжете участваха общо 32 състезатели, сред които и двамата българи. Димитър Георгиев завърши 4-и в серията си с 2:38.689 мин, а Калоян Ангелов пети в своята, но с малко по-добро време – 2:38.342 мин. Любопитното е, че олимпийският шампион Ву Дайджин от Китай спечели серията си, която обаче се оказа най-слабата от всички от ранкинг финалите.

На 500 м в ранкинг финалите участваха 19 жени и 33 мъже, включително българските национали. Победа в своята серия след оспорвана битка постигна Димитър Георгиев. Окончателното класиране на нашите и на двете дистанции ще стане ясно привечер, когато приключат финалите.

В 17.24 ч. днес е женската щафета на 3000 м, в която ще участва и България с Катрин Маноилова в състава .

В шампионата участват над 160 състезателеи от 37 държави, сред тях 10 златни медалисти от последните две олимпиади .

Входът за всички състезания в “Арена Амеец” е свободен.