„София – евростолица на спорта“ и ПП Витоша с обща Програма и Споразумение за възстановяване на туристическата инфраструктура в планината

| Sofia2018 Info Team

В присъствието на кмета на София  Йорданка Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, днес бе обявена Програмата за Витоша 2020-2023 г. и подписано Споразумение между Фондация „София – европейска столица на спорта и Природен парк Витоша за изпълнение на дейности до края на годината и рехабилитация на туристическа инфраструктура в планината.

 

„Инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктурата на Витоша с 3 годишна програма, която ще реализираме с ръководството на Природен Парк Витоша,“ заяви кметът Фандъкова, след което обяви, че „тази година Столична община предоставя 130 000 лв, с които:

 

✅ възстановяваме заслон „Комините“;

✅ изграждаме заслон „Боянски водопад“;

✅ възстановяваме туристическите алеи Златни мостове – хижа Кумата, Златни мостове – хижа Момина скала;

✅ възстановяваме 11 чешми в Дендрариума и туристически център „Златни мостове“;

✅ обновяваме 4 маршрута в местностите Живата вода, Бай Кръстьо – Комините и др.;

✅ организираме обучения на ученици по планинско оцеляване и спасяване хижа „Буерица“, която реновирахме през 2018-2019 г. Първото обучение на 19 юни и се организира от общинската дирекция за аварийна помощ и Планинската спасителна служба.“

 

„Заедно с Природен парк „Витоша“ миналата година възстановихме заслона по пътя към Алеко и пътищата към местност Меча поляна. Изградихме и площадка за спорт на хора с увреждания на Игликина поляна по инициатива на Дойчин Боянов от НСА. Днес подписваме споразумението за сътрудничество между Столична община, чрез фондацията „София – европейска столица на спорта“ и Природен парк „Витоша“. Заедно ще инвестираме в подобряване на туристическата инфраструктура и ще продължим да организираме спортни събития и празници в планината,“ обяви Фанкъвока и допълни:

„За да подобрим достъпа до Витоша от 1 юни намалихме интервалите на автобусите до планината.

✅ Автобус №63 до Златните мостове е с допълнителен курс в обедните часове през делничните дни и с намалени интервали през уикенда.

✅ Автобус №66 до Морените за първа година ще се движи и в работни дни и с намалени интервали през уикенда.

✅ Продължаваме с обновяването на автобусите за Витоша – към 10-те автобуса, които купихме ще добавим още 5 нови, които в момента са в процедура,“ каза още Фандъкова.

 

„София притежава истинско богатство с планината в непосредствена близост. Целта е с различни инициативи и проекти да направим Витоша още по-привлекателна, удобна и достъпна. Благодаря на хората, които най-добре познават планината и които в последните месеци се включиха в работната група по изготвянето на Програмата. Нашата цел е тя всяка година да бъде доразвивана и обогатявана,“ каза Елен Герджиков, който е и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

 

На събитието в Инфоцентър „София – евростолица на спорта“ присъстваха още д-р инж. Анна Петракиева – директор на Природен парк „Витоша“, Емил Нешев – директор на Планинска спасителна служба, Мирослав Дачев – представител на Български туристически съюз, Петко Тотев – председател на Българска федерация катерене и алпинизъм, Дойчин Боянов – представител на НСА, инициатива „Един ден на Витоша“, Аспарух Мачирски – дългогодишен организатор на ски-училища и детски лагери сред природата, Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, Асен Величков и Лаура Славов – основатели на бранда “Balcanic:” начин на живот за пътешественици, експерти в организирането и фасилитирането на преживявания в природата, Мартин Граховски – Canon Europe Партньор / Създател 3 Minute Media и др.

 

„Това Споразумение се явява като продължение на дългогодишната дейност в тясно сътрудничество със Столична община. Благодарни сме, че заедно успяхме да изградим и завършим проекта за хора със специфични потребности. Много силен ефект има и съвместната инициатива „Споделени игри“, последното издание бе миналата събота на Витоша. Днес официализираме това партньорство и се надявам с дългосрочната ни съвместна дейност да можем да направим планината още по-достъпна и привлекателна за хората,“ каза Анна Петракиева.

 

Анатоли Илиев запозна присъстващите със многобройните събития, които подпомагат хората в стремежа им да бъдат все по-често на въздух, сред природата в планината. „От общо над 100 активности в Календара за тази година, 19 са в и около Витоша, за да може софиянци и гостите на града да имат нови и нови възможности за спорт и активен начин на живот,“ заяви още той.

 

Подписи под Споразумението поставиха инж. д-р Анна Петракиева – директор на Природен парк Витоша и Дамян Диков – изпълнителен директор на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Преди това кметът Фандъкова връчи възпоменателни сребърни значки на всички участници в работната група, които в последните месеци се включиха в работата по изготвянето на програмата.