“София – евростолица на спорта” подпомогна възстановяването на Българската Колообиколка

| Sofia2018 Info Team

Зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов бе сред официалните гости, които дадоха старт на Колоездачната обиколка на България. Възстановеното след три годишна пауза емблематично за страната събитие се провежда за 67-и път и е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

 

Стартът на Обиколката бе даден днес символично пред Народното събрание на България. По маршрута потеглиха 20 отбора, половината от тях от чужбина.

 

Надпреварата започна още вчера с с пролог около храм-паметник „Свети Александър Невски“ в столицата София за определяне носителите на четирите лидерски фланелки.

 

Френският колоездач Пиер Барбие от отбора на Делко Прованс е първият носител на жълтата фланелка в тазгодишното издание на колоездачната обиколка.

 

Зелената фланелка за активност стана притежание на Жулиен Ел Фарес (Делко Прованс, Франция), докато бялата на червени точки за катерачи спечели испанецът Жоакин Мургиалай от тима на Каха рурал.

 

Бялата фланелка за най-млад и перспективен състезател до 23 години облече Лукаш Кибис от Дукла (Банска Бистрица).

 

Днес предстои първият от четирите етапа на колоездачната обиколка на България: София – Пазарджик. Следват Пазарджик – Пловдив (29 юли), Пловдив – Сливен (30 юли) и Сливен – Бургас (31 юли)

 

Ето и подробностите за маршрута:

 

28 юли: София – Боровец – Пазарджик – 128 км

 

29 юли: Пазарджик – Пловдив – 131 км (преминаване около язовир „Батак”)

 

30 юли: Пловдив – Сливен – 152 км

 

31 юли – ФИНАЛ: Сливен – Бургас – 111 км

 

Възобновяването на едно от най-старите колоездачни състезания в света става възможно, след като се стигна до разпад и финансов колапс на бившия колоездачен съюз и формирането на нова федерация. По стари от обиколката на България, която се провежда за първи път през 1924 г., са само Тур дьо Франс, Джиро д’Италия и Обиколката на Белгия.

 

Организаторите информират, че по време на надпреварата ще бъдат следвани всички противоепидемични мерки на здравните власти у нас и протоколите за действие на Международния колоездачен съюз (UCI).

 

„Заедно с управителния съвет на БФ Колоездене се опитваме да организираме това състезание, което е наистина нещо имиджово, ключово за България като цяло, не само за българското колоездене. Искаме да дадем шанс на всички български състезатели да се изявят, да премерят сили с най-добрите европейски състезатели и да го върнем в календара на световната колоездачна федерация”, заяви председателят на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов.