София приема световния елит в плажния волейбол

| Sofia2018 Info Team

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам.-кметът на Столична община по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” доц. д-р Тодор Чобанов, президентът на Българска федерация по волейбол Любо Ганев и зам-.председателят на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев проведоха работна среща с организаторите на големия международен турнир по волейбол Ярив Лернер и Онур Кара, който ще се състои през август месец в България.

 

Спортната надпревара ще се проведе на чисто новите игрища за плажен волейбол от световна класа на Панчаревското езеро между от 6 и 9 август (мъже) и  26 – 29 август (жени). В събитието ще се включат едни от най-добрите спортисти в света – елитни атлети и олимпийци по плажен волейбол, като Рийд Приди и други. Наградният фонд за мъже и жени е 25 000 евро.

 

Международният турнир ще се проведе в партньорство с ММС, БФВ и Фондация “София – Европейска столица на спорта“ към Столична община.

 

Организират се пет местни квалификационни турнира за влизане в двете финални събития, като два от тях вече са приключили. Класирането към финала се извършва въз основа на събраните точки, които се събират по три начина. За международните (FIVB) играчи точките се умножават по три. За играчи, част от някои от най-добрите вътрешни турнири, като AVP, BancodeBrazil, DVV или други подобни лиги, точките се умножават по две. Всички останали вътрешни турнири не се умножават.

По време на срещата бе обсъдено и организирането на плажна волейболна академия за млади таланти, които ще имат възможността да тренират с професионални треньори, а най-добрите отбори ще се борят за участие на Олимпиадата в Париж.

 

Любо Ганев информира министър Кралев, че се планира още едно събитие по плажен волейбол от най-високо ниво през месец май 2021 г.

Зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов изрази готовността на Столична община да подкрепи събитието.