„Споделени игри“ събраха стотици деца на Витоша за повече толерантност към хората в неравностойно положение

| Sofia2018 Info Team

В голям спортен празник със значим социален ефект се превърнаха първите в историята „Споделени игри“ на Витоша. На Игликина поляна над 400 деца и младежи показаха силна социална ангажираност с помощта си за това хората в неравностойно положение да могат също да бъдат активни и да се занимават с физически упражнения.

Празникът бе открит от евродепутата Андрей Ковачев, който пожела на присъстващите да се забавляват със спортните и туристически активности и благодари за силната отдаденост на благородната кауза. С топли думи към присъстващите се обърнаха Дойчин Боянов от СК „Вертикален свят“, Ваня Рътарова от ПП „Витоша“, а организацоинният секретар на София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев обяви, че се осигурява един уред за спорт за хората в затруднено положения.

Всички присъстващи имаха възможност да се включат в 15 спортни и развлекателни активности. От ранна утрин капитаните на отделните отбори, подпомагани от доброволци, преподаватели в НСА и членове на асоциация на хората в риск подготвяха отделните сетове за бадминтон, футбол, алпийски тролей, бягане за незрящи с придружител, гимнастически и фитнес уреди, дисккетчър, ориентиране, подвижни игри с голяма топка, работни ателиета, спортно катерене, теглене на въже, тенис на маса, туристически преход, хендбайк, щафета с жулиен колички, шахмат и др.

Празникът премина с участието на над 400 младежи от столични училища, в различните дейности се включиха и деца в приемни семейства.

Голямата цел на проявата не бе единствено социалният ефект на самите активности, а и заснемането и производството на кратък филм, който ще бъде предоставен и презентиран във всички училища в София, а по-късно и в страната. По този начин у децата и младежите ще се формира още по-толерантно и ангажиращо отношение към хората с физически увреждания и техните проблеми в съвременното общество.

Силен интерен предизвика и позиционираната по време на празника на Игликина поляна мобилна фотоизложба на „София – европейска столица на спорта“. Този път фотосите бяха на тема „85 години Витоша“, уникални снимки показват в 20 големи платна историята и богатството на планината.

Благотворителната инициатива продължава

„Споделените игри“ се явяват продължение на добилата огромна популярност инициатива в помощ на хората в неравностойно положение. По идея на Дойчин Боянов и със съдействието на 16 суперспортисти през април 2018 година бе осъществен проектът „Един ден на Витоша“. Той бе организиран от СК “Вертикален свят”, Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Дирекция на Природен парк „Витоша“ в партньорство с Национална спортна академия “Васил Левски” и спомоществуватели.

Инициативата имаше благотворителна цел – да подпомогне кампанията „Витоша – достъпна за всички“ и да набере средства за изграждане на алея и спортни площадки в местността Игликина поляна за хора с физически увреждания. Ефектът бе продължен с организирането на фокусиралия огромен интерес филм „Един ден на Витоша“ в кино „Люмиер“ през юли и дебютното издание на спортния фест „НДК – 360“ през септември същата година. В крайна сметка чрез благотворителната кампания бяха събрани над 10 000 лв., които бяха инвестирани в строителството и завършването на спортни сетове за хора в неравностойно положение на Игликина поляна.

Сега, с успешното първо издание на „Споделени игри“, организаторите декларираха силна амбиция да продължат дейностите по тази благотворителна инициатива.