Столична община връчи награди на талантливи млади спортисти

| Sofia2018 Info Team

Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ връчиха днес наградите на талантливи млади спортисти по Програмата за закрила на деца с изявени дарби. 18 бъдещи звезди в света на състезанията бяха отличени за постиженията си през последната година. На церемонията в Информационния център „София – европейска столица на спорта“ призьорите бяха поздравени от доц. д-р Тодор Чобанов – зам.-кмет на Столична община по направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”, Татяна Георгиева – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към СО и Анатоли Илиев – организационен секретар на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Сред присъстващите бяха още д-р Ирена Димитрова – Директор Дирекция Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община, както и легендата Владимир Николов, доскорошен капитан на националния отбор по волейбол.

 

„Талантливите деца трябва да бъдат поощрявани, както за да продължат да се развиват, така и за да служат за пример. Надяваме се всички вие да ни радвате и в бъдеще с международните си успехи. Спортът спомага за самоусъвършенстването на личността, за развитие на положителните качества у всеки, който е избрал активния и здравословен начин на живот,“ каза в краткото си приветствие зам.-кметът Чобанов. Татяна Георгиева подчерта, че спортът си остава един от основните приоритети в дейността на Столична община и че градската управа ще продължи да подпомага децата с изявени дарби в тази област. За дейността на Фондация „София – европейска столица на спорта“ говори Анатоли Илиев.

 

Учениците, завоювали високи постижения на международни първенства бяха наградени с ваучер на стойност 300 лева, а класиралите се на първо място в държавни първенства – с ваучер за 180 лв. Всички получиха и раничка с бранда на „София – европейска столица на спорта“.

 

В края на церемонията отличените деца бяха щастливи да се снимат с един от най-добрите волейболисти в българската история, извел националния отбор до четвъртото място на олимпийските игри в Лондон 2012.

 

Ето имената на всички наградени:

 

Ученици, завоювали високи постижения на международни първенства:

 

 1. Кристина Николова – първо място на Европейско първенство по кик-бокс за девойки, старша възраст, дисциплина „Лайт контакт“, категория 50 кг.
 2. Пресиана Сърбинова – първо място на Балканско първенство по таекуондо WT за кадети, дисциплина „Пумсе“
 3. Ая Митева – трето място на Европейско първенство по конен спорт, дисциплина прескачане на препятствия за деца
 4. Теодор Пенчев – първо място на Балканско първенство по таекуондо WT, дисциплина „Пумсе“
 5. Петър Угрински – второ място на Балканско първенство по таекуондо WT, дисциплина „Пумсе“
 6. Лора Кацарова – трето място на Балканско първенство по таекуондо WT, категория до 37 кг.
 7. Ванеса Маркова – пето място на европейско първенство по таекуондо WT за кадети до 21 години, категория до 46 кг.

 

Ученици, класирали се на първо място на държавни първенства:

 1. Александър Стефанов – две трети места на многобой и висилка и две втори места на земя и успоредка на Държавно лично – отборно първенство по гимнастика, финал, юноши, младша възраст
 2. Венеса Радева индивидуална награда „Най-добър централен блокировач“ от завоювано трето място на държавно първенство по волейбол за момичета до 13 години
 3. Симеон Николов – индивидуална награда „най – полезен състезател“ MVP от завоювано първо място в крайното класиране на държавно първенство по волейбол за момчета
 4. Христо Димитров – първо място на държавно индивидуално първенство по шейни за момчета, старша възраст
 5. Коце Любчов – първо място на държавно лично първенство по вдигане на тежести за кадети до 17 години, категория до 81 кг.
 6. Бранимир Павлов – първо място на държавен лично – отборен шампионат по плуване за деца, дисциплина 100 м. гръб, 200 м. гръб
 7. Роза Божкова – първо място на държавно индивидуално първенство по шейни за момичета
 8. Тала Мустафа Мохд Хабас първо място на държавен личен шампионат по бокс за девойки, категория до 60 кг.
 9. Стилиян Игнатов – първо място на държавен личен шампионат по бокс за младежи, категория + 91 кг.
 10. Божидар Джуров – първо място на държавен личен шампионат по бокс за младежи, категория до 60 кг.
 11. Гергана Стоянова – първо място на държавен лично – отборен шампионат по свободна борба за момичета, категория 58 кг.