Столична община обновява автобусите по линиите за Витоша

| Sofia2018 Info Team

Столична община обновява автобусите по линиите за Витоша

Столична община обновява преди празниците остарелите автобуси, обслужващи линиите на Витоша. Така достъпът до планината става по-комфортен и сигурен в зимните дни.

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи днес 10-те автобуса, които започват да обслужват линиите сномера 63 до Златните мостове и 66 до Алеко. На събитието присъства и зам.-председателят на Столичен общински съвет Николай Стойнев.

„Наскоро реновирахме пътищата,сега обновяваме и автобусите, които отговарят на последните екостандарти за дане замърсяват въздуха в планината. Така общината се опитва да предоставипо-добри условия и да направи още по-достъпна планината за хората, които обичат природата и здравословния начин на живот,“ каза Фандъкова. Според нея евентуална кандидатура за младежки олимпийски игри би спомогнала за това децата в бъдеще да имат по-добри условия за спорт и туризъм, да се сред природата ичистия въздух.

„Следваме стриктна програма за данаправим планината по-приветлива и достъпна за столичани и гостите на София. Занас най-важно е децата да имат повече условия за спорт и активен живот. Презесента ремонтирахме пътищата до Златни мостове, Ветровала, Игликина поляна, х. Момина скала и х. Кумата. Поставихме нови, съобразени с природата спирки изаслони към х. Алеко. За следващата година сме предвидили организирането наблизо 20 фестивала, спортни празници и активности в и около Витоша. От днес писта Витошко лале започва да работи и с нощно каране, а в местността Офелиите вече 10-ина дни децата имат възможност да карат ски и борд, да се пързалят с шейни. Стъпка по стъпка, общината прави всичко възможно да улесни достъпа натуристи до планината,“ заяви общинският съветник Анатоли Илиев, организационен секретар на „София – Европейска столица на спорта”.

Представените днес автобуси сазакупени от Франция и са специално пригодени за планински условия, с повишена проходимост. Половината от тях са с екостандарт 5, останалите са с още по-добрипоказатели в това отношение. Четири от автобусите ще обслужват линия № 63 до Златни мостове, други четири ще пътуват до Алеко и обратно по маршрут № 66, а два автобуса ще бъдат резервни и ще се включват в специални случаи. Возилата имат опция част от вътрешното пространство да се освобождава при повече багаж, ски и бордове, а на спирките автоматично се навеждат за улеснение на слизащи и качващи се в тях.