1000 каратеки от над 20 държави този уикенд в Асикс Арена със съдействието на София – евростолица на спорта

| Sofia2018 Info Team

Повече от 1000 участници от над 20 държави се събират този уикенд в зала Асикс Арена за големия Международен турнир по карате Никон Оупън. Състезанията се организират за седми пореден път от организиран от СК Никон, БНФК и София – Европейска столица на спорта.

Сред участниците тази пролет личат имената на световни и европейски звезди в този спорт, което прави надпреварата най-голямата и класна у нас в този спорт. До момента са пристигнали заявки от водещи национални школи като Франция, Италия, Германия и Украйна, както и всички съседни наши държави. Ще има участие и от по-далечни дестинации – Азербайджан, Алжир, Ботсвана, Непал, което вероятно ще направи тазгодишния турнир като едно малко Световно първенство.

В двудневната надпревара ще участват всички възрастови групи. В събота, 16 март са младежи, жени и мъже, както и ветерани, а на следващия ден, в неделя децата ще играят в три дисциплини- макевара, ката и кумите. Тържественото откриване е предвидено за събота от 13.00 ч.

Турнирът е част от инициатива София- Европейска столица на спорта и целта му е да превърне това събитие в празник за децата, който традиционно популяризира този спорт у нас. Възрастовите групи започват от 8-годишните и достигат до ветераните над 40 години.

Каратe получи наскоро олимпийско признание и ще бъде един от петте нови спорта в програмата на Игрите в Токио следващото лято.