9 училища в спор за баскетболна купа „Васил Манченко“ тази неделя на ст. Българска Армия

| Alexander Georgiev

Девет отбора от столични училища ще участват във второто издание на турнира за девойки на баскетбол 3×3 за Купата „Васил Манченко“. Това стана ясно на днешната пресконференция, организирана в ИнфоЦентър София2018 – Европейска столица на спорта.

Турнирът ще се състои на тази неделя, 6 декември 2015г., от 16 ч., на ст. Българска армия, в зала „Румен Пейчев”. Поканени за участие са отборите финалисти от зонален етап на Ученически игри 2014/ 2015 година във възраст 8-10 клас(девойки), избрани по миналогодишните критерии.

„Спортът е средство за обединяване и интеграция, за това е важно да имаме повече подобни активности и срещи на младите хора,“ заяви на срещата с медиите Мария Донска, гл. секретар на Национална комисия ЮНЕСКО.

Константин Папазов, който е посланик на кампанията СПОРТолеранс, обяви че следва да подкрепяме всеки проект, който възпитава в дух на признателност и благодарност към големите имена в спорта. „Забързани и устремени в ежедневни амбиции често забравяме, че всичко тръгва от училищата, от детските школи. Нищо, дори и десетките титли и медали, не може да замени усещането и ползата от работата с подрастващите. Вярвам, че чрез инициатива София2018 – Европейска столица на спорта ще можем да предоставим повече подобни опции за спорт и активен живот на столичани,“ каза още Папазов.

Тегленият днес жребий определи следните две групи: гр. А – СГСАГ, 119 СОУ, 131 СОУ и 35 СОУ; гр. Б – 134 СОУ, 73 СОУ, 7 СОУ, УВЕКИНД и НСОУ. Играе се всеки срещу всеки. Победителите в групите отиват директно на финал, а вторите в подреждането ще спорят за бронза. Преди финала ще има конкурс за тройка с по един представител от отбор, предвидени са още много забавни игри и приятни изненади. Четири индивидуални награди чакат своите носители, а за призьорите са направени огромни красиви купи. В първия турнир – точно преди една година, преходната купа спечели отборът на 73 СОУ, които сега ще се опитат да защитят трофея срещу другите 8 тима. При спечелването му три пъти от едно училище той остава притежание на отбора победител.

Турнирът се организира от популярния български журналист и коментатор на БНТ Методи Манченко в партньорство със Столична община, дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм”, както и София2018 – Европейска столица на спорта. Събитието има и социален характер и е част от кампанията „Толерантност в спорта” в партньорство с Агенцията за бежанци. Организаторите превръщат девическия турнир в спортен празник, който ще започне с мач по минифутбол между сборен отбор от бежанци и отбора на Първа Английска гимназия, който спечели купа „Манченко“ тази пролет, който се осъществява под егидата на ЮНЕСКО и с помощта на Агенцията за бежанци. Целия Днешната пресконференция завърши с викторина на тема София2018 – Европейска столица на спорта. Най-бърза с отговора на въпроса „Кой лансира идеята София да кандидатства за Европейска столица на спорта“ бе представителката на 35 СОУ Мила Ацева, която спечели професионална баскетболна топка, осигурено от организаторите.

II баскетболен турнир за девойки за Купа „Васил Манченко“ – неделя, 6 декември, 16 ч., залата на стадион „Българска армия“.