Kметът Фандъкова организира среща на евростолиците на спорта, София със суперлативи, Варна и Албена в очакване на престижни титли в Брюксел

| Sofia2018 Info Team

Очаква се по-късно днес Варна да бъде обявен за „Европейски град на спорта за 2019 г.“, а Албена да стана първият в историята „Европейски курорт на спорта“

 

Куп суперлативи заслужи София за дейността по подготовката и представянето си като Европейска столица на спорта. Всеобщото мнение на специалисти и оценители е, че българската столица е била най-иновативната и сред най-успешните във вече близо 20-годишната история на инициативата. Същевременно стана известно, че по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова идната година ще се организира първата среща на всички досегашни европейски столици на спорта.

 

„С удоволствие констатираме, че българската столица е от най-активните, последователни и иновативни от световно известните градове, заслужили досега това признание. Представители на следващи столици на спорта вече дори споделиха, че са притеснени от нивото, което ще остави след себе си София. Вие бяхте отличници с една изключително успешна кампания в полза на гражданите на вашия древен и красив град,“ каза Джан Франческо Лупатели,  основател и президент на ACES Europe, Асоциацията определяща европейските градове и столици на спорта. По-късно тази вечер е предвидена годишната Церемония на организацията, която ще се състои в залата на Европарламента в Брюксел.

 

ACES Europe: София остава Евростолица на спорта

 

„Заради отличните резултати, ACES Europe взе решение да обяви София за постоянен носител на титлата, което се случва за първи път в историята. Също в резултат на добрите показатели и без прецедент е определянето на Йорданка Фандъкова за почетен президент на Асоциацията през следващата година,“ каза още Лупатели на импровизирана пресконференция за българските медии днес.

 

Веднага след това организационният секретар на София2018 и член на Управителния борд на ACES Europe Анатоли Илиев обяви новината, че по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова следващата година българската столица ще бъде домакин на среща на всички досегашни европейски столици на спорта, които за първи път ще се съберат в такъв състав за обмяна на опит и добри практики.

 

„София се възползва максимално от титлата и се представи блестящо в годината, в която пое и се справи отлично с Европредседателството. Много ценно бе разнообразието от спортни събития и техният ефект сред различни социални и възрастови групи, както и големият брой хора, до които достигнаха посланията на този проект,“ заяви Андрей Ковачев, член на Европейския парламент. Припомнено бе, че че базираната в Брюксел асоциация е определила члена на Управителния борд Анатоли Илиев за техен координатор за Балканите, а българската столица за водеща дейността на инициативата в целия регион.

 

Стана ясно, че ACES разширява проекта, като утре в Париж за първи път в историята ще бъдат определени „световни столици и градове на спорта“. Глобалният формат се осъществява с помощта на основни международни организации като Обединените нации и др. „След успеха в Европа, разширяваме дейността с търсене и популяризиране на добрите спортни примери и практики по цял свят. Така предоставяме възможност на обществата да се обединят в името на активния и здравословен начин на живот за всеки“, каза президентът и основател на организацията Джан Франческо Лупатели.

 

На срещата с медиите присъстваха още Маргита Тодорова – член на Надзорния съвет на “Албена инвест – холдинг” АД и директор „Маркетинг и продажби” на „Албена” АД и Кристиян Димитров – директор Дирекция „Спорт“ в Община Варна, съобщава, съобщава www.sofia2018.bg. Двамата представиха накратко мащабните  програми за следващата година.

 

Варна ще организира над 200 спортни събития, сред които Европейска купа по ветроходство, мачовете от волейболните национали, Световна купа по спортна гимнастика, традиционният атлетически маратон, част от Рали България, Европейската седмица на спорта, черноморските игри и др. Инвестираме и в спортната инфраструктура с нов спортен комплекс, закрита зала, 4 футболни игрища, 4 тенис корта, две открити спортни площадки, фитнеси на открито в 14 училища и др., съобщи Димитров.

 

„В Албена следващата година ще се състоят над 100 спортни събития, от тях четири европейски първенства – по футбол за девойки до 17 г. през май, по хокей на трева през юли, по тенис на маса за глухонеми през април, по петанк през септември и др. Наред с това курортът ще е домакин на няколко спартакиади, олимпийски младежки фестивал, тренировъчен лагер на тежкоатлети от Канада, а по инвестиционната програма се реновира инфраструктурата на залата, на футболния комплекс, на игрищата в Оброчище и на плажа се оформят специални площадки за въвличане на повече хора в спортни занимания чрез анимациите за почиващите. Общо над 25 000 души ще се възползват през 2019 г. от спортната база на един от най-добрите световни комплекси в това отношение,“ заяви Тодорова.

 

По-късно тази вечер се очаква представителите на София2018 да връчат символична щафета на екипа на Будапеща и знамето за следващата Европейска столица на спорта –  през 2019 г.  Това ще стане в препълнената Заседателната зала на Европейския парламент, а екипът на София2018 ще презентира със  специално изработен 2-минутен видео клип дейността си по инициативата и ще информира авторитетната аудитория за резултати за ефекта от кампанията през последните 4 години. На събитието ще присъстват представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати.

 

България очаква две нови европейски признания

 

Очертава се, също така България да има две нови европейски признания  по време на Церемонията в Брюксел, която се ползва със специалната подкрепа на Групата на ЕНП. След визити през юни на „Оценителната комисия“ у нас и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, очаква се тази вечер ACES Europe да обяви Варна за „Европейски град на спорта за 2019 г.“ и Албена за „Европейски курорт на спорта за 2019 г.“ Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. Определянето на Албена ще бъде историческо, тъй като титлата „курорт на спорта“ се дава за първи път и в това отношение морската перла на България ще остане завинаги като номер 1 в статистиките.

 

В Брюксел вече пристигнаха представители на община Варна водени от Кристиян Димитров и на ръководството на Албена, начело с Маргита Тодорова. Те са в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев и за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. Ковачев е президент на Консултативната група на ACES Europe и е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди 4 години званието Европейска столица на спорта.

 

Традиционно, отличията и флаговете се връчват от председателя на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES Europe г-н Джан Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-ва година насам.

 

До този момент шест български града вече са лауреати на престижните награда на ACES Europe, което поставя страната ни сред отличниците по този показател на континента. София получи титлата европейска столица на спорта за 2018, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора бяха обявени за европейски градове на спорта респективно за 2014, 2015, 2016 и 2017 г. а Банско бе „Малък град на спорта“ миналата година.

 

 

 

–––––––

 

Ефектът от София2018

 

София бе определена за Европейска столица на спорта за 2018 г. преди четири години, като решението бе обявено от Оценителната комисия на организацията ACES Europе с мотивите, че „градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата.“ С избора си София се нареди до градове, които през изминалото столетие са доказали приноса си към развитието на множество спортове с провеждането на стотици национални и световни първенства и фестивали на територията на тези градове.

 

Решението се базираше на възможностите и намеренията на градската управа, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.

 

През трите години на подготовка и през самата 2018-а екипът на София – Европейска столица на спорта организира над 460 събития – фестивали, спортни празници, състезания и турнири, плюс още близо 200 съпътстващи. Инициирани бяха редица инфраструктурни проекти и бе разгърната мащабна информационна кампания. Направени бяха презентации във водещите университетски и учебни центрове, в активностите се включиха десетки федерации, подпомогнати бяха неправителствени организации и общности по отделни спортове и дисциплини. София2018 възстанови част от ученическите първенства, част от градските шампионати, даде нов живот и надгради емблематични за града прояви, инициира десетки нови спортни състезания и фестивали. Многообразните събития дадоха възможност за спорт и активен живот на различни социални и възрастови групи – от 3-4-годишни малчугани до хората от третата възраст, от деца в риск и деца на бежанци до хора в неравностойно положение и др.

 

Наред с това, Столична община започна директно подпомагане на детско-юношеските школи и спортните клубове в столицата (за тази година сумата е 800 000 лв.), стартиран бе и вече е в ход проект за построяването на 6 нови спортни зали в дворовете на училищата по районите. Междувременно бе  анализирано състоянието на Витоша за спиране разрухата и решаване на проблемите, с цел планината да бъде достъпна за всеки за туризъм, спорт и активна почивка. В София отвори врати най-големият спортен комплекс (в парк Възраждане), няколко други основни за града съобъжения бяха реновирани и обновени.

 

 

 

–––––––––

ACES Europe

ACES Europe е нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за оброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. ACES Europe е призната от Европейската комисия в „Бялата книга на спорта” (т. 50).

 

Звания

ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА СПОРТА – 1 титла на година за столица на държава или град с повече от 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД НА СПОРТА – няколко титли на година за европейски градове с население от 250 000 до 500 000 жители. ЕВРОПЕЙСКА ОБЩИНА НА СПОРТА – до 2 титли за група от няколко малки градове в Европа. ЕВРОПЕЙСКО СЕЛИЩЕ(МАЛЪК ГРАД) НА СПОРТА – няколко титли за населени места с по-малко жители, ЕВРОПЕЙСКИ КУРОРТ НА СПОРТА –една титла на година за курортен комплекс.

 

Проект

Проектът Европейска столица на спорта е инициатива за активен начин на живот и подобряване на спортната инфраструктура и се реализира по инициатива на Спортната асоциация на европейските столици и градове (ACES Europe), Европейската Комисия и програмите, представени в „Бялата книга на спорта“ (точка 50). До момента сред градовете победители са Мадрид 2001 г., Стокхолм 2002, Копенхаген 2006, Щутгарт 2007, Mилано 2009, Истанбул 2012 и др. Европейска столица на спорта през 2017 г. е Марсилия, през 2019 Будапеща, а през 2020 г. Малага, през 2021 г. Лисабон и през 2022 г. Хага.   .

 

София – Евростолица на спорта

София бе определена за Европейска столица на спорта през 2018 г. Решението бе обявено през ноември 2014 г. от Оценителната комисия на организацията ACES Europe с мотивите, че „градът е добър пример за спорт за всички, като инструмент за подобряване на здравословния начин на живот, интеграцията и образованието, които са в основата на инициативата.“ С избора си през 2018 г., София се нареди до градове, които през изминалото столетие са доказали приноса си към развитието на множество спортове с провеждането на стотици национални и световни първенства на територията на тези градове.

 

Титлата

Титлата европейска столица на спорта не е свързана с домакинства на спортни събития, а по-скоро има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората.